Cvrtila: Postoji mogućnost sinkroniziranog terorističkog napada u jednom ili više gradova EU

Cvrtila: Postoji mogućnost sinkroniziranog terorističkog napada u jednom ili više gradova EU

Screenshot: N1

STRUČNJAK za geopolitiku i nacionalnu sigurnost, Vlatko Cvrtila večeras je u Dnevniku N1 govorio o napadu na Tursku te o mogućim novim napadima u EU, a otkrio je i kolika je vjerojatnost da Hrvatska bude jedna od meta napada.

Istaknuo je kako Turska unatoč svojim naporima ne može spriječiti napade poput ovog današnjeg.

Na pitanje kako ocjenjuje antiterorističku politiku turskih vlasti izjavio je kako Turska poduzima u zadnjih godinu dana ono što je u njihovim vanjskopolitičkim interesima.

"Uključili su se u borbu protiv IS-a. Isto tako su ponovo obnovili tenzije i nasilje prema Kurdima na teritoriju Turske, ali na i pograničnim područjima sa Sirijom. Imali smo prilike vidjeti dva velika teroristička napada u Turskoj prošle godine koji su bili najava da će se tako nešto nastaviti", rekao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Turistička mjesta omiljena napadačima"

Na upit potvrđuje li i ovaj slučaj u Istanbulu da su teroristima omiljene mete turistička središta, odgovorio je potvrdno.

"Mislim da Istanbul ima posebno mjesto u terorističkim ciljevima. Gađali su najposjećenije mjesto u Istanbulu. Ono što se prijeti Europi i način kako bi se taj napad mogao poduzeti - to bi morao biti spektakularan napad pa se predviđa da bi bio sinkroniziran u jednom gradu ili nekoliko gradova EU. Ne treba tu mogućnost isključiti bez obzira koje se mjere poduzimaju da se to spriječi", kazao je Cvrtila.
Što se tiče Hrvatske naglasio je kako Hrvatska ne izazva nasilne reakcije i konstruktivna je u politikama koje pridonose međunarodnom miru.

"Hrvatska ne bi trebala biti prva meta takvih napada za razliku od nekih drugih država. Terorizam ne bira države i žrtve", zaključio je Cvrtila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara