D. Budiša od vlade zatražio povlačenje diplomatske note o NE Krško

PREDSJEDNIK HSLS-a Dražen Budiša zatražio je od hrvatske Vlade da povuče diplomatsku notu kojom je u kolovozu prošle godine, nakon što je Sabor ratificirao Ugovor o NE Krško, slovensku stranu izvijestila da su ispunjeni uvjeti stupanja na snagu tog ugovora.

´Kako je na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora koja počinje sutra i prijedlog o deratifikaciji Ugovora između RH i Republike Slovenije o NE Krško i budući da imamo informaciju da je Ministarstvo vanjskih poslova još u kolovozu prošle godine slovensku stranu diplomatskim putem izvijestilo da su ispunjeni uvjeti stupanja na snagu tog ugovora, od hrvatske Vlade tražimo da povuče tu notu prije okončanja rasprave i glasovanja o predloženoj deratifikaciji u Hrvatskom saboru´, navodi u priopćenju Dražen Budiša.

U izjavi za Hinu Budiša je rekao da je taj zahtjev i pismeno uputio premijeru Ivici Račanu.

Ugovor je nepovoljan za Hrvatsku i ako bude ratificiran Hrvatska se uz ostalo odriče svojih prava i potraživanja od oko 300 milijuna dolara, a preuzima obvezu razgradnje i smještanja otpada, navodi Budiša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovom mišljenju ugovor Hrvatskoj onemogućava daljnji arbitražni postupak. Po njemu, tvrdi Budiša Slovenija može razvlastiti Hrvatsku bez da likvidira nuklearku.

Hrvatski Sabor Ugovor o NE Krško ratificirao je u srpnju prošle godine, a slovenski bi to trebao učiniti danas.

U Ugovoru stoji da stupa na snagu danom primitka zadnje pisane obavijesti diplomatskim putem da su ispunjeni svi uvjeti prema zakonodavstvu ugovorenih strana potrebnih za njegovo stupanje na snagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara