D. Budiša za Večernji list: Vlada bi trebala pomagati Mesiću, a ne Carli del Ponte

PREDSJEDNIK HSLS-a Dražen Budiša rekao je u razgovoru za sutrašnji Večernji list da bi u slučaju generala Gotovine hrvatska Vlada trebala "stati uz predsjednika države".

Pozitivno ocijenivši i interview generala Gotovine (Nacionalu) i inicijativu predsjednika Mesića, Budiša je u interviewu za Večernji list pod naslovom "Vlada bi trebala pomagati Mesiću, a ne Carli del Ponte", kazao kako je "dok predsjednik države osnovano smatra da postoje razlozi da se Gotovinina optužnica izmijeni ili povuče, Vladina reakcija paradoksalna".

Vlada "pozdravlja inicijativu, ali je smatra besmislenom", rekao je Budiša upitavši, uz ostalo, čiji je interes "dvostruki govor kojim Vlada pozdravljaju inicijativu i šalju poruku Haaškom tužiteljstvu da zapravo ona iza toga ne stoji. Predsjednik HSLS-a smatra kako će Vlada morati priznati da je pogriješila i da bi trebala dati ostavku.

"Mi smo i tražili odgovornost Vlade, ali nemamo iluzija. Ova je Vlada na vlastitoj pogreški i traljavim potezima promijenila odnos snaga u Saboru, postala nelegitimnima jer za nje ne stoji volja birača i iluzorno je očekivati da se principijelno ponaša. No, ono što treba od nje zahtijevati jest da u ovome trenutku stane uz predsjednika države", rekao je Budiša koji je ustvrdio da je Vlada potpuno nedorasla problemu suradnje s Haagom.

Govoreći o preokretu u slučaju Gotovine Budiša je kazao kako je "očita tendencija da se odgovornost za slučaj Gotovina prebaci na HDZ-ovu vlast". Istaknuo je da HSLS nema ništa protiv toga, ali inzistira da se preispita i odnos sadašnje vlasti. Ustvrdio je da je "Vlada uporno obmanjivala hrvatsku javnost tvrdeći da nema nikakvih izgleda da se izmijeni i povuče optužnica protiv Gotovine dok se on ne pojavi u Haagu. No, u međuvremenu je Haag povukao optužnicu protiv admirala Zeca koji je bio bjegunac, dao mu status osumnjičenika i nastavio istragu. Ono što Gotovina predlaže, a s čime je suglasan i predsjednik države, utemeljeno je na sličnom postupanju u slučaju Zec", ocijenio je, uz ostalo, Budiša izrazivši nadu da predsjednik Mesić u tu inicijativu nije ušao s dnevnopolitičkih razloga ili zbog još jedne investicije u svoju buduću predsjedničku kandidaturu ili, pak, zbog otklona od djelovanja Vlade prema Haaškom sudu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Budišiniom riječima Vlada nije poduzela nikakve pravne korake i u tome vidi odgovornost premijera Račana i potpredsjednika Granića, kao i Vlade u cjelini. "Ova je Vlada odlučila o izručenju Gotovine a da ministri nisu vidjeli optužnicu, vođena je rasprava u Saboru a da je zastupnici nisu vidjeli. Meni se nudilo da je vidim, a potom i da je vidi Klub HSLS-a, što smo odbili jer smo smatrali da bi takva povlastica potkopala osnove parlamentarizma", istaknuo je.

Po njegovim riječima dosad nepoznat podatak je da su predstavnici Vlade u razgovoru s predsjednicima svih stranaka o suradnji s Haaškim sudom "jasno rekli da je Vladina strategija od početka bila namjerno zaoštravanje odnosa s Haagom". "Objašnjenje je bilo da žele stvoriti povoljniju startnu poziciju, a to se pokazalo pogrešnim", rekao je Budiša dodavši da je onda došlo do kopernikanskog obrata - "od namjernog zaoštravanja prešlo se najprije na tezu o partnerskom odnosu, a zatim na bespogovorno prihvaćanje svega iz Haaga".

Predsjednik HSLS-a ističe da bi u rasvjetljavanju svega što se zbiva sad i što se zbivalo 1998. bilo nužno da zastupnici imaju uvid u svu dokumentaciju od 1998. ali i od 3. siječnja 2000. "Nemam razloga sumnjati u tvrdnju Ante Gotovine da mu je onemogućen razgovor s haaškim istražiteljima, ali se postavlja pitanje zašto mu to nije omogućila ova vlada kada je znala da su Ante Gotovina i Rahim Ademi osumnjičeni barem dva-tri mjeseca prije nego što je podignuta optužnica", kazao je, uz ostalo, Budiša.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara