D. Slamnig u najužoj konkurenciji za nagradu M. Selimović

HRVATSKI pisac Davor Slamnig ušao je s romanom "Topli zrak" u najuži izbor za međunarodnu književnu nagradu "Meša Selimović".

Nagradu će 2. srpnja po drugi put dodijeliti Općina Tuzla za najbolji roman objavljen 2002. na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku.

Davor Slamnig (1956.) književnik i glazbenik, jedan od četvorice finalista "Meše Selimovića", dobitnik je ovogodišnje nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo.

Roman "Topli zrak" Davora Slamniga, kultnog pisca kratkih priča 80-ih godina 20. stoljeća, pojavljuje se nakon 19-godišnje stanke u njegovu proznom opusu.

Nagrada Jutarnjeg lista lani je zamalo izmakla knjizi "Netko drugi" Marinka Koščeca - laureata prve tuzlanske nagrade "Meša Selimović".

Prema informacijama iz žirija, u uži izbor ušle su i knjige "Privatna galerija" Balše Brkovića, "William Shakespeare u Dar es Salaamu" Irfana Horozovića i "Ko je zgazio gospođu mjesec" Asmira Kujovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O pobjedniku će odlučiti žiri čiji je predsjednik Ivan Lovrenović, a članovi Branko Čegec, Marko Vešović, Nedžad Ibrahimović, i Sven Menesland (profesor slavistike iz Osla). Izbor knjiga su, iz godišnje nacionalne produkcije, pripremili Krešimir Bagić, Enver Kazaz i Pavle Goranović.

Meša Selimović rođen je u Tuzli 1910., a umro u Beogradu 1982. godine. Tuzlanska nagrada ustanovljena je u rodnom gradu pisca romana "Derviš i smrt" i "Tvrđava" na 20. obljetnicu njegove smrti.

"Tuzla se ponosi Selimovićem", izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i član Udruženja književnika BiH te predsjednik Organizacionog odbora tuzlanskih književnih susreta "Cum grano salis", iz kojih je izrasla nagrada.

"Ne bismo imali ništa protiv da svaki grad ima nagradu Meše Selimovića. To znači afirmaciju naše književnosti i afirmaciju našeg grada", rekao je Imamović.

Istoimenu književnu nagradu - "Meša Selimović" ustanovili su prije 15 godina u Beogradu Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije te Večernje novosti. No, ta se nagrada odnosi samo na područje Srbije.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara