Da, vaš jednogodišnjak doista gleda televiziju!

MALA djeca ne zure u prazno dok su im oči prikovane uz televizor, ona zapravo uče o svijetu, objavili su američki znanstvenici.

Roditelji bi možda mogli i ograničiti vrijeme koje posve mala djeca provode pred televizorom, ako je vjerovati studiji koju je provela Donna Mumme, voditeljica istraživanja i asistentica na katedri za psihologiju bostonskoga sveučilišta Tufts.

´Čak i dječica od 12 mjeseci donose odluke utemeljene na emocionalnim reakcijama odraslih oko sebe´, kaže u priopćenju Donna Mumme čije je istraživanje objavljeno u časopisu Child Development.

´Pokazalo se da dijete može upotrijebiti i emocionalnu informaciju koju dobije gledajući televiziju. To znači da bi odrasli morali dobro razmisliti prije nego što podignu glas ili dopuste malome djetetu da gleda program namijenjen starijima´.

Ekipa Donne Mumme već je znala da djeca promatranjem druge djece i odraslih dobivaju odgovore na pitanja o svijetu oko sebe. Na djetetovu reakciju utječe sve - i mama koja mu nudi ´finu papicu´ i brat koji vrišti od straha kad mu se približi pas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su testirali djecu tako da su im na videu pokazivali glumce koji reagiraju na razne predmete, poput crvenog spiralnog držača za pisma, plave lopte i žutoga nastavka za crijevo za polijevanje vrta.

Poslije su djeca u dobi od 10 i 12 mjeseci dobila iste te predmete za igru.

Prema rezultatima istraživanja tima Donne Mumme, prikazane snimke ne utječu na desetomjesečnu djecu, ali utječu na djecu od jedne godine.

Kad su glumci bili neutralni ili pozitivni prema nekom predmetu, dječica su se njime zadovoljno igrala. Ali kad se činilo da se glumac boji ili osjeća gađenje prema predmetu, i djetešce ga je izbjegavalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara