Dačić: Uskoro izručenje Kalinića, nema dokaza za povezanost hrvatskih i srpskih željeznica sa Šarićem

Tekst: H.A.
Foto: AFP
Video: RTS.rs

MINISTAR srpske policije Ivica Dačić gostovao je u Dnevniku RTS-a gdje je komentirao aktualnu situaciju oko mafije u Srbiji i Hrvatskoj te navodnu povezanost hrvatske i srpske željeznice s kompanijama kokainskog kralja Darka Šarića.

Uskoro izručenje Kalinića

Dačić je rekao da očekuje da će Kalinić uskoro biti izručen Srbiji, te da će to biti moguće zbog promjene hrvatskog Ustava. Dodao je da je ovaj slučaj pokazao da su kriminalne skupine na Balkanu umrežene te da je to "najjača povezanost zemalja bivše Jugoslavije".

"Vrlo je bitno da se formira regionalni centar koji će služiti za praćenje povezanih kriminalnih skupina", rekao je dodajući kako je srpska policiji hrvatskoj dala podatke do kojih je došla prateći članove obitelji kriminalaca koji su često odlazili u Hrvatsku. "Prateći članove obitelji posumnjali smo da se nalaze u Hrvatskoj", kaže Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća povezanost hrvatske i srpske željeznice sa Šarićem, ali još nema dokaza

Dačić je komentirao i pisanja hrvatskih medija o povezanosti hrvatske i srpske željeznice sa Šarićem kazavši kako je moguće da su bili povezani, ali da to nije dokazano. Željeznice su navodno poslovale s jednom od Šarićevih kompanija. "Nema operativnih podataka o toj povezanosti, ali se istraga nastavlja i sva nova saznanja će biti na raspolaganju javnosti. Svaki novi podatak je od koristi", dodao je Dačić.

Uskoro na snazi hrvatsko-srpski sporazum o izručenju državljana

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Srbije, Slobodan Homen, potvrdio je tamošnjim medijima da bi već do kraja srpnja ove godine na snagu mogao stupiti sporazum između Hrvatske i Srbije o međusobnom izručenju državljana optuženih za krivična djela.

Homen je kasno sinoć u Srbiji potvrdio da je njegova vlada već precizirala tekst za pregovore o osnovnom sporazumu o izručenju, dodajući kako se nada da će taj tekst do kraja lipnja biti prihvaćen i s hrvatske strane te da će potpisivanjem stupiti na snagu. Do tada bi, kako je objasnio, u Hrvatskoj već trebale biti prihvaćene izmjene Ustava koje će dozvoliti izručenje. 

Kako prenosi agencija Beta, Homen je precizirao da su ministarstva pravosuđa Srbije i Hrvatske započela pregovore o zaključenju sporazuma o izručenju, koji će u prvoj fazi obuhvatiti izručenje osoba optuženih za djela organiziranog kriminala i korupcije, a u kasnijoj fazi proširit će se i na ostala krivična djela.

Homen je podsjetio kako je Srbija već obavila potrebne izmjene Ustava koje su omogućile izručenje njezinih državljana drugim zemljama, odnosno onima s kojima ima potpisane bilateralne sporazume.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara