Daily Telegraph optužuje hrvatske plastične kirurge za nestručnost

STRANKINJE zbog visokih cijena plastičnih operacija u svojoj domovini, sve više po takve usluge dolaze u zemlje gdje su cijene i do tri puta manje. Ugledni britanski dnevni list The Daily Telegraph piše kako među takve zemlje, u kojima je upitna stručnost estetskih kirurga kao i razina zdravstvene skrbi, spada i Hrvatska.

Na to ih je potaknula priča o Irkinji koja je, želeći iznenaditi svog supruga, otišla u New York na korekciju nosa i lica, no nakon operacije doživjela je srčani udar i umrla. Na operaciju se odlučila kada je vidjela oglas dr. Michaela E. Sachsa koji se, kako piše Vjesnik, predstavlja kao "vodeći stručnjak u kozmetičkoj i plastičnoj kirurgiji".

Američka policija je pokrenula istragu i saznala da je dotičnom doktoru, zbog nedostatnog obrazovanja, strogo zabranjeno samostalno obavljanje operacija uha, grla i nosa.

The Daily Telegraph je ponovio lanjsko upozorenje Britanske udruge estetskih plastičnih kirurga (BAAPS) da Britanke svakodnevno, kako bi prošle jeftinije, ugrožavaju svoje živote. Autor je tekst zaključio rečenicom kako su najpopularnija odredišta te vrste SAD, Južna Afrika, Poljska i Hrvatska.

"BAAPS je samo upozorio na sve jači trend spajanja turističkih aranžmana s plastičnim operacijama. Neke zemlje, poput Turske i Tajlanda, zovu turiste na jeftin odmor i korekciju nosa, što je neprihvatljivo. Ipak, mi u upozorenju nismo spomenuli Hrvatsku jer, koliko znam, ne postoji nijedan slučaj britanskih državljana koji su kod vas imali problema. To je očito konstrukcija The Daily Telegrapha." - izjavila je glasnogovornica BAAPS-a Tingy Simoes za Vjesnik.

Dr. Marijo Zambelli, predsjednik Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju smatra kako Britanci takvim izjavama jednostavno žele zaštititi svoje tržište jer su takve usluge tamo višestruko skuplje. Dodaje da čak 80 posto svih njegovih pacijenata u Rijeci čine Talijani.

"Što se Hrvatske tiče, razloga za brigu nema. Pa naši su zakoni u nekim segmentima čak i stroži od europskih! U nas su mutna zbivanja gotovo nemoguća." – kaže ugledni stručnjak dr. sci. Ivo Džepina iz Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb koji je u Britaniji specijalizirao plastičnu kirurgiju. On je nedavno operirao dvije Amerikanke koje su došle na odmor na Hvar i kući otišle zadovoljne.

Vjesnik iz stručnih izvora neslužbeno doznaje da stranci naprave više od 20 posto od ukupnog broja plastičnih operacija izvedenih u našim bolnicama i klinikama, što znači da se u Hrvatskoj godišnje operira 400 do 600 stranaca. U Hrvatskoj su cijene četiri do pet puta manje od onih u SAD i Velikoj Britaniji pa se tako povećanje grudi, koje tamo košta oko 10 tisuća eura, kod nas može obaviti za 2 – 2,5 tisuća eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara