Dalaj lama doputovao u posjet Rusiji

DALAJ lama je u ponedjeljak započeo nakon deset godina svoj prvi posjet Rusiji unatoč prigovora kineskih vlasti koje tibetanskog duhovnog vođu smatraju i simbolom tibetanskog separatizma, izvijestile su ruske izvještajne agencije.

Rusija je objavila kako posjet Dalaj lame ne znači i podršku njegovoj želji za ostvarenjem autonomije Tibeta koji se nalazi u sastavu Kine. Agencija Itar-Tass izvijestila je da nisu predviđeni susreti Dalaj lame s ruskim dužnosnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kina se protivi službenim kontaktima bilo koje zemlje s njim", rekao je u subotu kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing.

Agencija Interfax je izvijestila da su Dalaj lamu u zračnoj luci Eliste, prijestolnice većinski budističke republike Kalmikije u južnoj Rusiji, dočekali samo čelnici lokalne budističke zajednice koja broji oko milijun vjernika. Predsjednik Kalmikije Kirsan Ilumžinov od 1996. godine svake godine poziva Dalaj lamu i zaprijetio je da će rusku vladu tužiti sudu tvrdeći kako je njeno odbijanje da ga pusti u zemlju kršenje vjerskih prava njegovog naroda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara