Dale Lapthorne: Čini se da dubrovačka policija uopće ništa ne poduzima

Dale Lapthorne: Čini se da dubrovačka policija uopće ništa ne poduzima

NAKON što je tijelo Australke Britt Lapthorne s dubrovačkog aerodroma jučer krenulo prema Australiji, njen otac Dale Lapthorne i brat Darren također su napustili Hrvatsku i otputovali prema Londonu odakle će zrakoplovom otputovati u Australiju.

O tragičnom završetku potrage za Britt Lapthorne i povratku njenih posmrtnih ostataka u domovinu pišu svi australski mediji koji pri tom ističu nezadovoljstvo Dalea Lapthornea načinom na koji je dubrovačka policija pristupila cijelom slučaju. Dale Lapthorne strahuje da će njegov odlazak iz Hrvatske privesti kraju istragu dubrovačke policije oko uzroka i okolnosti smrti Britt Lapthorne te da obitelj nikada neće saznati kako je umrla njihova kćer i sestra.

"Zabrinut sam zbog istrage. Vrlo sam zabrinut. Čini se da dubrovačka policija uopće ništa ne poduzima. Trebamo se pregrupirati, a ako bude potrebno, ponovno ću doći u Dubrovnik", rekao je Dale Lapthorne. Kaže da se slomio kada je prvi puta ugledao ruksak koji joj svojoj kćerki darovao kao poklon za 21. rođendan.

Obitelj još ne može prihvatiti realnost

Mjesec dana nakon što je nestala i desetak dana nakon otkrića njenog tijela, ne zna se uzrok smrti Britt Lapthorne, piše australski Herald Sun. Dale Lapthorne prilikom odlaska iz Hrvatske je priznao da se obitelj trenutno nalazi u stanju neprihvaćanja činjenice da je Britt mrtva.

"Očekujemo da Britt prođe kroz vrata. Teško je... stvarnost je takva da se to neće dogoditi", rekao je potreseni Dale Lapthorne.

Britt Lapthorne nestala je 18. srpnja. Posljednji puta je viđena u ranim jutarnjim satima ispred dubrovačkog noćnog kluba Fuego, nakon čega joj se gubi trag. Tjedan dana kasnije javnost je doznala za njen nestanak te je od tada pokrenuta potraga za njom. 6. listopada u uvali Boninovo je pronađeno mrtvo tijelo za koje se prvotno govorilo da se ne radi o nestaloj Australci. Analizom DNK uzoraka je ipak potvrđeno da je riječ o Britt Lapthorne.

U Melbuorneu će u subotu navečer biti zapaljene svijeće za Britt Lapthorne, a očekuje se da će okupiti njezini prijatelji i rodbina. Komemoracija otvorena za javnost će se održati u srijedu, a obitelj Lapthorne će Britt ispratiti na posljednji počinak nakon što njeno tijelo pregleda mrtvozornik.

Ipak, čitav je slučaj dobio novu dimenziju dolaskom novih detalja u javnost i to pred sam ispraćaj posmrtnih ostataka Britt Lapthorne.

"Crveni Leon" ili Poljak Dominic Dabrowiecki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznata osoba koja se novinarima predstavila samo kao "Crveni Leon", poslala je jednu od posljednjih fotografija Britt Lapthorne, koja je bila snimljena samo 14 sati prije njezinog nestanka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Osim nje, na fotografiji se nalaze njezina prijateljica Krys Noseworthy iz Irske, koja je taj dan otputovala za Korčulu te Gareth Hopkins, Englez kojeg su upoznale u hostelu. Fotografiju je snimio Poljak Dominic Dabrowiecki, kojeg su dvije djevojke isto tako upoznale u hostelu, nakon dolaska iz BiH i koji studira u SAD-u.

"Crveni Leon" indirektno Dabrowieckog optužuje za njezinu smrt navodeći kako je te posljednje fotografije snimio momak s kojim je Britt provela cijelu večer i koji se sam vratio u hostel u sedam sati ujutro te nakon toga i otputovao. Ipak, Dabrowiecki je prvi koji je u mailu poslanom Krys Noseworthy izrazio zabrinutost što se Britt Lapthorne nije vratila u hostel ni u trenutku njegovog odlaska.

Ključ je i nestali fotoaparat

Jedna od načina na koji su ove fotografije mogle biti uslikane jest da su one napravljene s aparatom Britt Lapthorne, koji je jedina stvar koja nije pronađena nakon njezine smrti, ocjenjuju iz Slobodne Dalmacije. U tom slučaju "Crveni Leon" samo želi skrenuti pozornost sa sebe na Poljaka, jer po nekim iskazima svih osoba koje su bile s njom te večeri, ona se družila s nepoznatim lokalnim društvom.

Gareth Hopkins, 20-godišnji backpacker i student iz Londona, samoinicijativno se javio australskim vlastima i Scotland Yardu nakon što je na internetu doznao da je Britt nestala. On se nalazio uz Britt na fotografijama snimljenim u noći i na dan uoči njezina nestanka te je kazao kako joj je kupio piće i da je primijetio kao je pripita ali ne i mrtva pijana. Na odlasku iz kluba, oko 3 sata ujutro, on ju je potražio ali nje tamo više nije bilo, prema njegovim riječima.

Dubrovačka policija nije htjela obznaniti je li Poljak Dabrowiecki ispitan oko slučaja nestanka ili ne pa je to u neku ruku jedina karika koja nedostaje.

K.S./R.I.
Foto: Dubrovački list/AAP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara