D´Alema: Hezbollah neće biti razoružan

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Massimo D´Alema izjavio je u razgovoru za talijanski tjednik Espresso od četvrtka da šijitski pokret Hezbollah u Libanonu neće biti razoružan, već integriran u redovnu libanonsku vojsku.

"Italija neće ići u Libanon razoružati Hezbollah, koji u Libanonu mnogi smatraju patriotskim pokretom, posebno poslije užasne političke greške počinjene pokretanjem rata", rekao je DAlema.

Italija će uputiti oko 3.500 vojnika u Libanon u okviru snaga Ujedinjenih naroda, a o čemu će u petak odlučiti vlada, a 24. ili 25. kolovoza i parlament. Glede mandata koji će imati plave kacige u Libanonu, DAlema je rekako kako će "naša zadaća biti pomaganje libanonskoj vojsci da preuzme puni suverenitet na jugu zemlje", te kako će operacija trajati više godine tijekom kojih će milicije Hezbollaha "biti integrirane u libanonsku regularnu vojsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rezolucijama UN-a Hezbollah bi trebao biti razoružan, ali DAlema drži da će te milicije biti postupno uključene u redovnu libanonsku vojsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara