Dalić: Gdje je IFO program? Zašto Karamarko nije bombardirao Oreškovića reformskim prijedlozima?

Dalić: Gdje je IFO program? Zašto Karamarko nije bombardirao Oreškovića reformskim prijedlozima?

Foto: FAH

BIVŠA HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić danas se putem Facebooka oglasila

Njezinu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Dok je cijela zemlja obuzeta zapletima i obratima u reality show zvanom hvatska politika mene ipak zanimaju stvari koje se tiču stvarnog života i pitanja kako naprijed. Tako se danas u obrazloženju svoje ostavke na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, predsjendik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko između ostalog ponovo osvrnuo na grijehe premijera Oreškovića. Gospodin Karamarko je rekao: “Naš Ifo program nije akceptiran niti se išta pokušalo implementirati iz tog programa”.

Međutim, nikako mi nije jasno što je to sprečavalo 14 HDZ-ovih ministara, na čelu s dosadašnjim prvim potpredsjednikom Vlade, da doslovce tjedno bombardiraju premijera Oreškovića s reformskim zakonima i prijedlozima temeljenim na tom programu, ako je to naravno stvarno program HDZ-a?

Što je sprečavalo moćnog prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a da postane prvi promotor reformi, jasno podijeli zadatke (barem) HDZ-ovim ministrima i premijeru predoči i predloži sve one reformske zakone, rješenja i programe koja su pripremili u oporbi, a na koje se gospodin Karamarko tako često pozivao u izbornoj kampanji? Reformom naravno smatram mjere za poboljšanje ulagačke klime, smanjivanje prepreka ulaganjima i pojednostavljenje propisa, mjere za povećanje efikasnosti i smanjivanje troškova javne uprave, za konsolidaciju zdravstvenog sustava, za efikasnije i brže pravosuđe, za efikasnije upravljanje državnim rashodima, privatizaciju i sl.

IFO program kao joker za 'percepciju'

Reformom ne smatram kardoviranje po MUP-u i tajnim službama.

Bilo bi zanimljivo da je barem dio odgovora na ova pitanja ponudio danas gospodin Karamarko. Možda ćemo nešto više doznati sutra u raspravi o povjerenju premijeru Oreškoviću. Ali ja bih rekla da je odgovor sasvim očigledan i svodi se na to da reformska rješenja i programe vodstvo HDZ-a nema, što se po prirodi stvari prenijelo i na Vladu. Premijer-stranac je tu bio tek manje važan problem. Tzv. Ifo program se izvlači uvijek kada se javlja potreba za kreiranjem 'percepcije' - koja je navodno u politici najvažnija, samo se od nje ne može dugo živjeti. U ostatku vremena tzv. Ifo program je dostupan samo na web stranici Ifo instituta na engleskom jeziku. Nije ni čudo da to Orešković nije prepoznao kao službeni HDZ-ov program. Nadam se zato da nas u pokušaju tzv. ‘preslagivanja’ neće ponovo maltretirati fantomskom pričom o traganju za programskom usklađenošću", zaključuje Dalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara