Dalmatinka nova: Sindikati očekuju da ministar Polančec pogura ministricu Lovrin

"IPAK se kreće", kazao je čelnik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever koji je za Index potvrdio vijest o tome kako će se u organizaciji potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca za sedam dana održati sastanak  u Ministarstvu oko stanja u sinjskoj tvrtki Dalmatinka nova.

Ministar Polančec pozvao je na sastanak predstavnike sindikata, pravnog zastupnika radnika Zorana Vujanovića, stečajnu upraviteljicu u tvornici Nataliju Mladineo, predstavnika vlasnika Dalmatinke Nove Frana Poljaka, splitsko-dalmatinskog župana Antu Sanadera, Vitomira Begovića iz Ureda za socijalno partnerstvo, sinjskog gradonačelnika Ivana Nasića te ministricu pravosuđa Anu Lovrin.

Guranje pravosuđa

Podsjetimo, djelatnici sinjske tvornice konca Dalmatinka Nova, organizirali su prosvjed početkom tjedna u Zagrebu  u kojem su izražavali nezadovoljstvo zbog devet neisplaćenih plaća, te tražili kažnjavanje odgovornih za teška kršenja radničkih i ljudskih prava od strane talijanskih poslodavaca braće Livia i Gianfranca Ladinija. Prije toga štrajkali su glađu ispred svoje tvornice u Sinju.

Za vrijeme prosvjeda ispred zgrada Hrvatskog fonda za privatizaciju, ministarstva gospodarstva, ministarstva pravosuđa i talijanskog veleposlanstva, umjesto ministara primali su ih državni tajnici, što je izazvalo bijes prosvjednika. Jedini koji ih je primio bio je talijanski veleposlanik. Nakon prosvjeda u Zagrebu, čelnica sindikata Iva Radonja u razgovoru za Index najavila je druge mjere protiv odgovornih, koji možda "neće biti u skladu sa zakonom". No, nakon ove posljednje najave čini se da do toga neće doći.

"Nakon toliko prosvjeda, zamolbi i traženja napokon je organiziran sastanak na kojem se uistinu može nešto i učiniti", kazao je Sever za Index, dodajući kako od sastanka najviše očekuje da pogura Ministarstvo pravosuđa da napokon odrađuje svoj posao. Sever je dodao kako ne očekuje nastavak proizvodnje, već isplatu devet zarađenih plaća, te kraj zavrzlame oko stečaja.

Poništili stečaj zbog proceduralne pogreške

Naime, početkom godine donesena je odluka o stečaju jer se pokazalo kako je tvrtka dužna preko devedeset milijuna kuna. Radnici su tada sudu predočili dokaze kako su poslodavci namjeravali svim radnicima nakon 5. rujna prošle godine dati otkaze kao tehnološkom višku te rasprodati svu imovinu tvornice. Organizirali su i "straže ispred tvornice" kako bi onemogućili talijansku braću da iz tvornice iznose robu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije desetak dana Visoki trgovački sud u Zagrebu neočekivano je usvojio žalbu braće Ladini te je stečaj do daljnjeg otkazan, dok ovi ne ulože žalbu i ne prođu cijeli postupak iz početka. Naime, zbog proceduralne greške slučaj je vraćen Trgovačkom sudu u Splitu.

"Uostalom, treba postaviti pitanje i što je s dvije prijave Državnog odvjetništva. Mi o tome ne znamo ništa. Ukoliko je stvarno dokazano kako su postojale 'nezakonite radnje', ovaj slučaj treba hitno doći svome kraju, a braću Ladini poslati nazad odakle su i došli", ističe Sever.

Vratiti Talijane odakle su i došli

Naime, Sever je aludirao na 2005. godinu kada je DORH podigao prijavu protiv stečajne upraviteljice Blanke Tuđen-Mazuth, protiv Gianfranca Ladinija, kao direktora društva La Distributice s.r.l. Trieste G. L. i direktora društva Dalmatinka Nova d.d. Sinj. Sumnjičili su ih da su od ožujka 2002. do travnja 2003, u postupku prodaje imovine društva Dalmatinka d.d. u stečaju, grubim kršenjem zakona i pravila poslovanja pribavili nepripadajuću korist društvima La Distributice i Dalmatinka Nova u iznosu od najmanje  deset milijuna kuna. Time su oštetili društvo Dalmatinka d.d. u stečaju i njegove vjerovnike.

Tu je i druga istraga DORH-a iz rujna prošle godine, koja je istraživala jesu li braća Ladini ispoštovala sve uvjete iz 2002. godine, a koje su stajale u kupoprodajnom ugovoru.

"Kao što sam rekao. Nadam se da će sastanak najprije pogurati rad Ministarstva pravosuđa da napokon počne raditi svoj posao", rekao je na kraju Sever.

I.Ć.
Foto.Index
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara