Dalmatinske škole prate tranzit Venere

ASTRONOMSKA sekcija "Fizikalnog društva - Split" (http://astro.fdst.hr) u suradnji sa školskim astronomskim grupama projekta "Nebo na Poklon" (http://nebo.znanost.org) organizira 8. lipnja 2004. javna promatranja tranzita Venere na 9 lokacija:

1. Split: kod sv. Nikole na Marjanu
2. Split: OŠ Pojišan, terasa škole
3. Čiovo: Okrug Gornji, plaža, kod "Caffe del Mar"
4. Kaštel Lukšić: OŠ "Ostrog", školsko igralište
5. Solin: OŠ "Vjekoslav Parać", školsko igralište
6. Dugopolje: OŠ "Dugopolje", u krugu škole
7. Cista Velika: OŠ "Ivana Gorana Kovačića", školsko igralište
8. Lovreć: OŠ "Silvija Strahimira Kranjčevića", u krugu škole
9. Imotski: gimnazija "dr. Mate Ujevića", parkiralište

Na svim lokacijama će se Sunce uz pomoć teleskopa projicirati na zaslon. Na 4 lokacije na kojima se očekuje veći broj posjetitelja - na Marjanu, u OŠ Pojisan, u Kaštel Lukšiću te u Okrugu Gornjem  - građanima će biti na raspolaganju i dodatni teleskopi opremljeni specijalnim filterima za sunce kroz koje će se Sunce i Venere moći pogledati i direktno (bez opasnosti za oči).

Detaljne informacije o svakoj od lokacija možete pronaći i ovdje: http://www.tranzit-venere.org .

Javna će promatranja trajati između 7:00 i 13:30, a sam tijek tranzita izgleda ovako:

7:20 - 1. kontakt (početak ulaska Venere na sunčev disk)
7:40 - 2. kontakt (kraj ulaska Venere na sunčev disk)
10:23 - sredina tranzita (Venera najbliže središtu Sunca)
13:04 - 3. kontakt (početak izlaska Venere sa sunčevog diska)
13:23 - 4. kontakt (kraj izlaska Venere sa sunčevog diska)

Teleskopi kojima će se izvesti projekcija Sunca i Venere uglavnom su privatni teleskopi članova Astronomske sekcije FD-ST i znanost.org (http://znanost.org), posuđeni školama u sklopu projekta "Nebo na poklon" (http://nebo.znanost.org).

Nevezano uz ovu akciju, AU Korčula (http://www.korcula.net/astro/) organizira promatranje s 3 teleskopa u Dubrovniku, na Stradunu.

Što je "Nebo na poklon"?

"Nebo na poklon" je zajednički projekt Astronomske sekcije "Fizikalnog društva - Split" (http://astro.fdst.hr) i udruge "znanost.org" (http://znanost.org) u sklopu kojeg  je školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji pružena mogućnost da njihovi učenici s posuđenim privatnim teleskopima naprave prve korake u istraživanju neba te se povežu s astronomima amaterima i profesionalcima. U projekt je uključeno 14 škola i oko 100 učenika. Cijeli projekt je za škole besplatan.

Što je tranzit Venere?

Tranzit Venere (prolaz Venere ispred Sunca) je rijetka prirodna pojava koja su astronomi zadnji put mogli pratiti 1882. godine. Tijekom 6 sati, koliko traje tranzit, moći će se pratiti silueta Venere kako prolazi preko Sunca. Promjer Venere na nebu će u vrijeme tranzita biti oko 33 puta manji od Sunčevog. Više o tranzitu možete saznati na adresi http://www.tranzit-venere.org .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara