Dan invalida: Kampanja protiv kršenja prava mentalno retardiranih osoba

KAMPANJOM protiv kršenja prava mentalno retardiranih osoba i zalaganjem za njihovu deinstitucionalizaciju, danas je Udruga za promicanje inkluzije obilježila Međunarodni dan invalida.

Udruga za promicanje inkluzije okuplja 50 članova, a zalaže se da osobe s teškoćama žive u svojim domovima, a ne ustanovama koje im uskraćuju prava na izbor, druženje i posjedovanje stvari, rekla je predstavnica udruge Marijana Janković.

"Zalažemo se da oni žive kao i svi ostali, pa se borimo protiv otvaranja novih institucija za retardirane osobe i za organiziranje njihova života, samostalno ili uz podršku, u vlastitim domovima", kaže Janković.

Udruga smatra da svaka osoba, pa tako i mentalno retardirana, ima pravo utjecati na svoj život, raditi i biti uključena u aktivnosti lokalne zajednice, jer time razvija prirodan krug podrške bez kojega je život teško zamisliv.

Stoga je prije dvije godine osnovala Dom za samostalno stanovanje, ustanovu s 20 stanova na više lokacija u Zagrebu. Njezinim se uslugama koristi 46 osoba koje nakon godina provedenih po raznim institucijama za retardirane, uz stručnu podršku ili samostalno žive u vlastitim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki od korisnika nakon 20 i više godina po prvi puta imaju svoj ormar, a mogu i sami odlučiti što će pojesti, odjenuti ili kada će ići na spavanje.

Jedna od njih, sredovječna Zdenka Petrović, živjela je u posebnim ustanovama od pete godine, prvo u Višegradu (BiH), a nakon Domovinskog rata i u Šibeniku. Otkad se prije dvije godine preselila u stan, život joj se jako promijenio jer po prvi puta može stjecati prijateljstva.

"Otkako sam u stanu preporodila sam se, ali mi je žao ostalih koji još žive po posebnim ustanovama, jer ih nitko ne štiti i uskraćuju im osnovna prava", kaže Petrović koja radi kao spremačica u Udruzi za inkluziju te dodatno u jednoj tvrtki.

Prepričavajući svoja iskustva iz Višegrada, ustvrdila je da su ih djelatnici ustanove skrivali od očiju javnosti, a u slučaju "nepodopština" kažnjavali vezivanjem, skidanjem do gola, brijanjem glave i šibanjem po nogama i rukama.

Sada sam slobodna - imam svoj posao, stan i ostala prava koja su mi bila uskraćena, rekla je Petrović koja je s ostalim članovima udruge na Jelačićevu trgu dijelila letke protiv izgradnje novih ustanova za osobe s teškoćama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara