Dan invalida: Udruga civitas želi kupiti glasovno računalo za djecu bez ruku

NEVLADINA udruga Civitas željela bi u povodu Međunarodnog dana invalida, 3. prosinca, pronaći sredstava za kupnju tzv. glasovnog računala, za pomoć djeci s invaliditetom koja se ne mogu koristiti rukama.

Civitas drugu godinu zaredom u više zagrebačkih osnovnih škola organizira novinarske radionice kroz čiji rad povezuje zdravu djecu i djecu s invaliditetom koja pohađaju Polikliniku Suvag, Centar Slava Raškaj i Centar za odgoj i obrazovanje mladeži s tjelesnim invaliditetom Dubrava.

"Povezivanjem zdrave djece i djece s govornim, slušnim ili tjelesnim invaliditetom želimo razviti osjećaj poštivanja međusobne različitosti i koristi od zajedničkog rada", kaže predsjednica Civitasa Zvjezdana Stančić.

"Pokazalo se da takav rad djecu veseli, zdrava drugačije razmišljaju o potrebama svojih novih prijatelja, i stvaraju se prava prijateljstva".

Glasovno računalo znatno bi olakšalo sudjelovanje u radionici 16-godišnjoj djevojci, polaznici Centra Dubrava, koja zbog svojega tjelesnog oštećenja olovkom piše ustima, a po tipkovnici računala tipka nosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj bi kompjuter koristila i druga djeca sa sličnim problemima u Centru Dubrava.

Novinarske radionice, kojima je cilj naučiti djecu vrednovati medijske poruke, trenutno vodi 12 volontera različitih zanimanja, poput novinara, pravnika, defektologa, liječnika i dr.

Zanimanje za radionice je veliko, no veći broj polaznika trenutno nije moguć. U nekoliko zagrebačkih osnovnih škola, Poliklinici Suvag i Centru Dubrava radionice pohađa 160-ero djece, među kojima je 40-ero djece s posebnim potrebama.

"Zainteresirani smo za proširenje programa i na druge škole, a ljudi nas zovu, no 25.000 kuna koje godišnje dobivamo od Ministarstva prosvjete i športa te 45.000 kuna od Gradskog Ureda za zdravstvo nisu dovoljni ni za pokriće troškova papira i pisaćeg pribora", kaže Stančić.

Veliki je problem Civitasa i nedostatak radnih prostora, budući da bi u obnovu prostora koji im je dao Grad trebali uložiti 100.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara