Dan ljudskih prava: Simonić se zahvalio svima koji promiču ljudska prava

NA SVEČENOSTI u povodu 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, potpredsjednik Vlade Ante Simonić zahvalio se svim državama, međunarodnim institucijama i pojedincima koju pomažu unapređenju života hrvatskih građana.

Simonić je istaknuo važnost međunarodne suradnje u promicanju ljudskih prava te pomoći državama koje nisu same uspjele postići potrebnu razinu prava.

Hrvatska Vlada pristupa sustavno ostvarenju ljudskih prava kroz svoje zakonodavstvo, putem brojnih aktivnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini, razvojem nevladinih udruga te kroz međunarodnu suradnju, rekao je Simonić na svečanosti u palači Dverce.

Predstavnike diplomatskog zbora, državnih ustanova i nevladinih udruga potpredsjednik Vlade pozvao je da pojačaju aktivnosti na ostvarivanju Deklaracije o ljudskim pravima koju je Glavna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila 10. prosinca 1948. godine.

´Govor o ljudskim pravima još je uvijek govor o njihovu kršenju´, upozorio je predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Kada se, primjerice, ugrožavaju socijalna prava, kao što je slučaj kod nas, ugrožena su i sva ostala prava, pa se u tom slučaju govoriti o ljudskim pravima čini praznim i suvišnim´, ocijenio je Radin.

Dodao je da će institut pozitivne diskriminacije, kao pravo a ne privilegija, biti potreban sve dok će vjersko, etničko i spolno opredjeljenje biti prepreka za ravnopravno uključivanje u društvo.

Voditelj UN-ovog Programa za razvoj Cornelius Klein istaknuo je da je Deklaracija o ljudskim pravima dio iznimne baštine prošlog stoljeća.

Iz Deklaracije je proizišlo 60-ak dokumenata koji razrađuju pojedina područja u ostvarivanju ljudskih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara