Dan planeta Zemlje posvećen zaštiti voda

DAN PLANETA Zemlje, 22. travnja, prigoda je da se cjelokupno svjetsko stanovništvo sjeti da imamo samo jedan planet, da ne služi samo nama i da smo ga na uporabu posudili od budućih naraštaja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog planiranja ove će godine Dan planeta Zemlje posvetiti zaštiti voda, posebice u parkovima prirode i nacionalnim parkovima, što je u skladu s UN-ovim proglašenjem ove godine - Međunarodnom godinom slatkih voda.

Manifestacija će se održati u parku prirode Medvednici.

Iako je okoliš u Hrvatskoj dobro očuvan u usporedbi s drugim europskim državama, to se stanje u budućnosti neće održati ako već danas ne poduzmemo potrebne korake, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša.

Najveća hrvatska nevladina ekološka udruga Zelena akcija u povodu Dana planeta Zemlje "bavit" će se Družbom Adriom - projektom koji predviđa prijevoz ruske nafte iz Omišlja na Krku.

Hrvatske šume će sadnicama crnogorice pošumljavati Gorski kotar i tako podsjetiti da su očuvane hrvatske šume golemo hrvatsko bogatstvo te ispuniti obećanje dano uoči prošlog Božića da će na mjestima posječenih stabala darovanih Papi Ivanu Pavlu II. posaditi nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dan planeta Zemlje obilježava se po cijelom svijetu od 22. travnja 1970., a naziv Earth Day prvi put je upotrijebljen u proglasu gradonačelnika San Francisca 1969. u kojem je odlučeno da se 21. ožujka u gradu i području San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Godinu poslije obilježen je na poticaj senatora Gaylorda Nelsona masovnim demonstracijama za okoliš na sveučilištima i u studentskim domovima diljem SAD-a na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Zbog takve potpore javnosti zaštita okoliša postala je i političko pitanje.

Važnu ulogu u pitanjima ugroženosti okoliša i potrebe za njegovom zaštitom odigrali su i astronauti iz misije Apolo kad su 1968. fotografirali Zemlju u cjelini.

Slika malena, plava, krhka i prekrasna planeta postala je omiljelim posterom s milijunskom nakladom.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. kad je časopis "Priroda" od 1. veljače 1990. prvi objavio poziv: "Budite i vi sudionikom velikog međunarodnog projekta Dan planeta Zemlje. Organizirajte tribine! Učinite i vi nešto korisno za zaštitu našeg bolesnog planeta!" Tada je u dogovoru s Ministarstvom prosvjete manifestacija obilježena u svim školama u Hrvatskoj.

I u svijetu se od te godine taj dan počeo jače obilježavati. U svijetu je u proslavi i priredbama te godine sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi koji su prepoznali da je zaštita okoliša napokon postala univerzalna javna briga. Ta svjetska pojava dobila je svoj službeni oblik 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga koji su uskladili dalekosežan program za promicanje održivog razvoja.

U Hrvatskoj se od 1991. do 1996. u koordinaciji nevladine udruge "Društvo za unapređenje kvalitete življenja" priređuju kulturni i drugi prigodni događaji, pa je po ocjeni međunarodnih čimbenika 1993. grad Zagreb, t.j. Hrvatska uvrštena među tri vodeće zemlje po originalnosti i publicitetu ostvarenih akcija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara