Dan poslije Pridea: Suspendiran policajac koji je brutalno pretukao homofoba

Tekst: L.J., J.Š.,B.R.
Foto: Mišo Lišanin (Cropix)

USPRKOS velikom broju policajaca, njih oko 200, koji su trebali osigurati povorku ponosa koja je jučer u 15 sati marširala gradom, Zagreb Pride nije prošao bez incidenata. U isto vrijeme kada i pripadnici povorke ponosa, okupili su se i antigay prosvjednici u organizaciji Mladeži HČSP-a.

> Zagreb Pride 2010

Kamere jedne komercijalne televizije snimile su tako uhićenje jednog od napadača na povorku Zagreb Pride. Mladić je ležao na podu i već je bio vezan lisicama kada ga je jedan od specijalaca potpuno bespotrebno udario čizmom u glavu. "Nemoj, ubit će me doma, molim te nemoj", preklinjao je napadač na podu.

Policija je tijekom Zagreb Pridea uhitila trojicu izgrednika. Jedan od njih pepeljarom je htio gađati sudionike povorke, a dvojica su vrijeđala policajca. Dvojica od njih su maloljetni.

Sudionici povorke ponosa napadani su i nakon Zagreb Pridea. Nekoliko napadača je u Ulici kralja Držislava u 20 sati napalo dvojicu muškaraca od 23 do 33 godine. Jedan od njih kazao je u razgovoru za Jutarnji list kako ih je napala grupa Bad Blue Boysa. Opisao je kako su ih napali s leđa i izudarali. Njemu su, kazao je, iščašili lijevo rame, dok su prijatelju izbili zub.  

"Zgroženi smo snimkom policijske brutalnosti"

Organizacija Zagreb Pridea reagirala je na policijsku brutalnost prema uhićenom homofobu. "Zagreb Pride zgrožen je snimkama policijske brutalnosti i pretjerane upotrebe sile prilikom uhićenja jednog od nasilnika i homofoba u Gajevoj ulici koji je pokušao napasti Povorku ponosa. Ta je osoba, moguće i maloljetnik, bila svladana, ležala je na tlu te je zazivala milost riječima 'Nemoj molim te, ubit će me doma'. Unatoč tome, policajac ga je u tom trenutku udario nogom u glavu", stoji u priopćenju organizacijskog odbora Zagreb Pridea.

Dodaju kako Zagreb Pride osuđuje svako nasilje, a u ovom slučaju pretjeranu, nepotrebnu i nezakonitu upotrebu policijske sile. "Zagreb Pride će uvijek beskompromisno promicati, zahtijevati, zagovarati, tražiti i boriti se za punu jednakopravnost ljudi, dostojanstvo i zaštitu ljudskih i građanskih prava - kako prvenstveno LGBTIQ osoba, tako i onih koji žele našu smrt, kada  njihova prava i nepovredivo ljudsko dostojanstvo gaze vlasti i organi reda", navodi se u priopćenju.

I sama Policijska uprava zagrebačka priznala je danas prekoračenje ovlasti od strane jednog njihovog djelatnika, navodeći u priopćenju objavljenom na svojim internet stranicama da je jedan policajac "prekoračio svoje zakonske ovlasti u vrijeme dok je drugi policijski službenik Interventne jedinice policije PU zagrebačke postupao prema jednom od prekršitelj". "Odlukom načelnika PU zagrebačke navedeni policijski službenik s današnjim je datumom udaljen od dužnosti, te je protiv njega pokrenut stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti" stoji na kraju priopćenja PUZ-a.
 
Počinitelji privesti pred lice pravde

Osudili su i nasilje nad dvojicom mladića, Draženom i Igorom, koje je, kako navode, kukavički pretukla jedna organizirana fašistička banda dok je patrolirala gradom tražeći gejeve i lezbijke. "Smatramo da se radi o organiziranom, političkom progonu sudionika Povorke ponosa, koji je motiviran mržnjom, točnije homofobijom, ali i progonu zbog našeg otvorenog zalaganja za demokratske vrijednosti i antifašizam. Od policije zahtijevamo i tražimo da se počinitelji promptno pronađu i privedu pred lice pravde", navode iz Zagreb Pridea. 

Pretučeni turisti

Navode i kako je prema, njihovim informacijama, na Kaptolu napadnuta i jedna američka i dvoje danskih državljana te kako počinitelji po opisu koji su im dale napadnute osobe odgovaraju huliganskoj bandi koja operira po gradu i prepoznaje sudionike Povorke ponosa.

Radi se navodno o osobama koje nisu napad prijavile policiji, niti su potražile liječničku pomoć. Iz Zagreb Pridea navode kako su zadobili lakše tjelesne ozljede te su još u šoku i nevjerici zbog nasilja koje su iskusili usred bijela dana u centru glavnog grada Hrvatske. Navode da se radi o turistima koji nisu znali da se održava Povorka ponosa, ali su joj se pridružili.

"Stotine tisuća kuna zbog 50-ak fašista"

Osim osude svakog oblika nasilja, organizatori su ocijenili i kako je ovaj gay pride bio do sada najveći masovni "coming out" u Hrvatskoj. " Bilo nas je gotovo tisuću i svake godine nas je sve više. To je pokazatelj da su LGBTIQ osobe u Zagrebu sve slobodnije i da im je prosvjed protiv diskriminacije, homofobije i transfobije važan i potreban", ističe se. Iz organizacije dodaju i kako se povorka jučer ipak izborila na Trgu bana Jelačića za pravo građana na slobodu kretanja i javnog okupljanja, "unatoč opstrukcijama gradske uprave i prometne policije".

"Sudionici i sudionice Povorke ponosa nisu pristali proći iza kioska, s južne strane Trga, izolirani od građana i građanki na čemu je insistirala prometna policija pozivajući se na Rješenje koje je prije desetak dana izdao gradski Ured za promet. Uzvicima 'Hoćemo Trg!' izborili smo se za prolazak tramvajskom prugom, ispod zastava duginih boja, među građane i građanke Zagreba, gdje nam je i mjesto", navode u priopćenju. Dodaju i kako je policijska zaštita tijekom povorke "koštala sve nas stotine tisuća kuna zbog 50-ak fašista i drugih antidemokrata".

AFP: Konzervativna Hrvatska održala svoju devetu Gay Pride paradu

I francuska novinska agencija AFP izvijestila je o Zagreb Prideu u Hrvatskoj. U tekstu pod nazivom "Konzervativna Hrvatska održala svoju devetu Gay Pride paradu" stoji kako je oko 300 gayeva i lezbijki, koje je čuvao otprilike isti broj policajaca, marširao u subotu Zagrebom. Istodobno u tijeku je bio i antigay prosvjed u organizaciji ultradesne stranke, koji je okupio desetke ljudi na Trgu bana Jelačića. Okruženi policijom mahali su hrvatskim zastavama i uzvikivali: "Vi niste Hrvatska", "Nemate razloga biti ponosni". U tekstu se ističe i kako je hrvatsko društvo i dalje jako konzervativno, a moćna Katolička crkva označila je homoseksualnost kao "hendikep" i "perverziju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara