DAN ŽENA U EUROPI PRIGODA ZA OSUDU RATA PROTIV IRAKA

Europljanke su u subotu obilježile 8. ožujka, međunarodni dan posvećen obrani njihovih prava, ali su ga iskoristile da podignu svoj glas protiv mogućeg rata u Iraku.

U Italiji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj, čiji su premijeri glavni saveznici američke politike, prosvjedi protiv moguće oružane intervencije u svrhu svrgavanja režima u Bagdadu poklopili su se s Danom žena.

´Žene i djeca glavne su žrtve rata. U ovoj zemlji, protivljenje ratu je sigurno jače kod žena´, kazao je Andrew Burgin, glasnogovornik britanske koalicije Stop the war, koja je organizirala veliku manifestaciju u Manchesteru.

U Rimu je više od stotinjak žena pred ministarstvom obrane sat vremena prosvjedovalo zagovarajući mir i osuđujući mogući rat u Iraku, a veliki mirovni prosvjed održan je u subotu navečer u američkom vojnom logoru Camp Darby blizu Pise u Toskani.

Na obalama Crnog mora u Bugarskoj, 150 žena okupilo se kako bi reklo ´ne´ američkom prisustvu u Sarafovom, vojnoj bazi stavljenoj na raspolaganje američkim snagama za mogući napad na Irak.

U Njemačkoj je u Berlinu organizirana ´Duga ženska noć´, a u petak je na tribini sedam žena ministrica u vladi kancelara Gerharda Schroedera upozorilo na ´grozne posljedice´ sukoba, poglavito za civile.

Švedska ´oštro kritzira američku doktrinu preventivne samoobrane´, kazala je vicepremijerka Margareta Winberg okupljenim ženskim udrugama te najavila da će vlada raditi na tome da ženska stajališta dobiju veću težinu u odlučivanju u upravljanju sukobima i poslijeratnoj obnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na jugoistoku Turske, nastanjenom većinskim Kurdima, više od tisuću žena je u gradu Siirtu pred pokrajinskim sjedištem prokurdske stranke tražilo veća prava za sebe i prosvjedovalo protiv rata. Pod budnom paskom policije manifestacija je bila iskorištena i za osudu izolacije kurdskog vođe Abdullaha Ocalana koji kaznu doživotnog zatvora izdržava na otoku Imrali.

Poljske feministice su u subotu javno u Varšavi spalile tekst lokalnog zakona protiv pobačaja. Oko 2.000 žena okupljenih pod geslom ´Naša tijela, naš život, naša prava´, tražilo je poboljšanje životnih uvjeta žena u tradicionalnom poljskom društvu koje je pod snažnim utjecajem katoličke crkve. Procjenjuje se da se u Poljskoj obavi od 80.000 do 200.000 ilegalnih pobačaja.

U Portugalu su žene podsjetile na tradicionalna ženska pitanja, primjerice nasilje u braku i diskriminaciju u radu te u javnom životu. U Lisabonu je održan skup žena u crnom.

Slična je tema aktualna i u Španjolskoj gdje su tijekom 2002. godine 52 žene životom platile životom bračno nasilje.

U Rusiji u kojoj je dan žena odavna nacionalni praznik, također se upozoravalo na bolno pitanje bračnog nasilja. Procjena je da godišnje 14.000 žena umire od nasilja u braku.

Sasvim specifično pitanje položaja žena bilo je u središtu ovogodišnjeg 8. ožujka u Parizu gdje je i francuski premijer Jean-Pierre Raffarin odao počast borbi žena u siromašnim četvrtima, predgrađima i getoima. On je primio i izaslanstvo žena ´protiv nasilja u getoima´ koje su obišle pariška predgrađa u spomen na Sohane, živu spaljenu prošle godine u jednoj gradskoj četvrti.

Premijer je posvetio ovogodišnji 8. ožujka 41-godišnjoj Ingrid Betancourt, bivšoj kandidatkinji za predsjednicu Kolumbije koja je više od godinu dana taokinja marskističkih snaga u Kolumbiji (FARC).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara