danas istječe rok za podnošenje kandidatura za manjinske izbore

Danas istječe rok za podnošenje kandidatura za više različitih izbora na više razina na kojima svoje vijećnike u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave, te članove i predstavnika vijeća nacionalnih manjina biraju pripadnici nacionalnih manjina, a koji se po odluci Vlade održavaju 15. veljače.

Ukupno se bira 3521 član vijeća i predstavnik 16 nacionalnih manjina.

Pravovaljano predložene liste i kandidati kao i zbirne liste bit će objavljenje 28. siječnja, a izborna promidžba počet će dan kasnije i traje do 13. veljače, kada nastupa izborna šutnja.

U nedjelju, 15. veljače, održat će se dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave, kao i za predstavnike hrvatskog naroda, tamo gdje su manjinsko stanovništvo.

Održat će se 19 dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela srpske i romske nacionalnosti u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istoga dana održat će se i ponovljeni ili dopunski izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina na razini lokalne i područne samouprave, odnosno u županijama, gradovima i općinama u kojima nisu izabrani na prošlogodišnjim izborima u svibnju. Dopunski izbori odražavaju se tamo gdje u svibnju nije izabran potreban broj članova vijeća, a ponavljaju se u jedinicama lokalne i područne samouprave za nacionalne manjine koje tada nisu nikoga kandidirale.

Na izborima za manjinsku samoupravu u svibnju, odnosno za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama, izabrano je manje od pola od 471 vijeća i 141 predstavnika za koje su tada raspisani izbori.

Zato se moraju ponoviti izbori za 290 vijeća i 101 predstavnika za 16 nacionalnih manjina. Za vijeća u 15 županija i Gradu Zagrebu, u 64 grada i 132 općine, a za predstavnike u 20 županija i Gradu Zagrebu, 30 gradova i jednoj općini.

Albanci biraju 184 člana vijeća i 27 predstavnika, Austrijanci 21 člana vijeća, Bošnjaci 220 članova i sedam predstavnika, Bugari jednog predstavnika, Crnogorci 25 članova i sedam predstavnika, Česi 122 člana i 3 predstavnika, Makedonci 18 članova i 8 predstavnika, Mađari 53 člana i tri predstavnika, Nijemci pet predstavnika, Romi 185 članova i pet predstavnika, Rusini jednog predstavnika, Slovaci četiri predstavnika, Slovenci 327 članova i 14 predstavnika, Srbi 1971 člana i devet predstavnika, Talijani 395 članova i šest predstavnika te Ukrajinici jednog predstavnika.

(Hina) ggrb mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara