DANAS IZBORI ZA GRADSKO VIJEĆE POŽEGE I OPĆINSKO VIJEĆE U PRIMORSKOM DOLCU

Danas se održavaju izvanredni prijevremeni izbori za 19 vijećnika u Gradskom vijeću grada Požege, a prijavilo se osam stranaka HDZ, SDP, HSLS, HSP, HSS, DC, HB i po prvi puta HSU, te dvije koalicije HKDUHD i LSHNS.

Otvoreno je 48 biračkih mjesta, a izbori se provode od 7 do 19 sati.

Do prijevremenih izbora za požeško Gradsko vijeće došlo je zbog neodržavanja sjednica, pa je Vlada 5. svibnja ove godine raspustila Vijeće i za povjerenika imenovala Ferdinanda Trohu.

Gradsko vijeće imalo je 20 vijećnika od kojih je pet bilo iz redova HDZ-a, četiri s nezavisne liste, te isto toliko iz SDP-a. Po dvojicu vijećnika imali su HNS i HSLS, a po jednoga HSS i HKDU te srpska nacionalna manjina.

Vladajuća koalicija na čelu s SDP-om nije uspjela održati sjednicu nešto više od tri mjeseca zbog čega je došlo do raspuštanja Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas se održavaju i prijevremeni izbori u Primorskom Dolcu, u Kaštelanskoj Zagori, za Općinsko vijeće koje je odlukom Vlade raspušteno početkom lipnja ove godine.

Na izborima će se za 15 vijećničkih mandata natjecati dvije izborne liste: HDZ-a i HSS-a.

Vlast u Primorskom Dolcu u prošlom je mandatu obnašao HDZ koji je na izborima osvojio najveći broj vijećnika, no nakon što su dvojica napustila HDZ i prešla na nezavisnu listu ostao je bez potrebnog broja mandata, što je prouzročilo krizu vlasti i nesazivanje sjednica.

Vijeće je raspušteno na zahtjev vijećnika HDZ-a koji su podnijeli kolektivnu ostavku i od Vlade zatražili postavljanje povjerenika nakon što se Općinsko vijeće nije sastajalo duže od tri mjeseca.

(Hina) xvreb/dstr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara