Danas najveći antiratni prosvjedi u Washingtonu

DANAS u 13 sati u Washingtonu počinje najveći antiratni prosvjed protiv rata u Iraku. Washingtonskom skupu trebali bi se pridružiti drugi pacifisti i protivnici skupog rata diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Lokalni i nacionalni mediji diljem SAD-a izvještavaju o protestima koji će se danas održati u Washingtonu, New Bedfordu, Sacramentu, San Franciscu,... Prosvjedne skupove organiziraju mahom američke nevladine organizacije, udruge za zaštitu ljudskih prava, pacifističke udruge i drugi, no među govornicima su i istaknuti demokratski i republikanski političari.

Prosvjednici žele istaknuti i svoju potporu američkim vojnicima koji su se odbili boriti u Iraku. Ministarstvo obrane SAD-a procjenjuje da je od početka rata u Iraku 2003. godine dezertiralo oko 8 tisuća vojnika. Sve više američkih vojnika, ali i časnika progovara o ilegalnosti i amoralnosti rata u Iraku.

Ističu se i brojke više od 3.000 poginulih američkih vojnika od početka rata, te više od 34 tisuće mrtvih iračkih civila samo u 2006. godini.

Organizirano je i potpisivanje peticije protiv pokretanja vojne akcije u Iranu, koje je već u tijeku na nekoliko web stranica američkih mirovnih organizacija.

Prosvjedni skup u Washingtonu bit će najvjerojatnije najveći od početka rata 2003., uzrokovan velikim dijelom zbog najave predsjednika Georgea W. Busha o slanju dodatnih 21.500 vojnika u Irak. Na skupu će govoriti istaknuti demokrati i republikanci, prestavnici mirovnih udruga, ratni veterani, bivši diplomati, književnici, predstavnici manjina, novinari, američki vojnici i časnici, roditelji dezertera, i drugi.

Deseci tisuća mirovnih aktivista krenut će prema promenadi kraj zgrade Capitol Hilla (američki Kongres) u 11 sati po lokalnom vremenu.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara