Danas odluka o mogućoj istrazi protiv Canjuge i Batarela

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas će odlučiti hoće li pokrenuti istraga protiv bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge i odvjetnika Mirka Batarela zbog primanja i davanja mita ili će se složiti s mišljenjem istražnog suca kako nema osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo.

"Vijeće će odluku donijeti danas, no ona neće biti dostupna javnosti dok ju ne zaprime stranke u postupku", izjavio je Hini predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak. Dodao je kako će rješenje Vijeća biti napisano i dostavljao strankama najvjerojatnije sutra, a najkasnije u ponedjeljak.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) krajem svibnja je osumnjičio i zatražio istragu protiv Canjuge i Batarela, no istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić nije se složio sa USKOK-ovim zahtjevom.

Vijeće se može složiti s njegovom odlukom ili prihvatiti zahtjev USKOK-a i pokrenuti istragu, a na odluku Vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je Canjugu osumnjičio da je od zagrebačkog odvjetnika Batarela primao mito, a zauzvrat ga obavještavao o postupanju i odlukama Državnog odvjetništva u predmetima u kojima je Batarelo branio osumnjičene. Kao ključne dokaze USKOK je sudu ponudio transkripte njihovih tajno snimljenih telefonskih razgovora.

Canjugu se sumnjiči i za odavanje službene tajne, no za to istraga nije pokrenuta jer je za to djelo predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a zakon u tom slučaju ne predviđa provođenje istražnog postupka.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara