Danas peti dan štrajka liječnika

Štrajk liječnika u organizaciji Hrvatskog liječnička sindikata (HLS) nastavlja se i peti dan.

Od sutra će se u bolnicama obustaviti sav tzv. hladni pogon, odnosno prijam u bolnice i operativni zahvati svih bolesnika koji nisu hitni, odlučio je jučer Štrajkaški odbor.

Također je odlučeno da će se od ponedjeljka obustaviti rad u bolničkim poliklinikama, a svi hitni bolesnici obradit će se u prijamnim ambulantama po naputcima Hrvatskog liječničkog zbora.

Bolnice su dužne odrediti brojeve telefona na kojima će bolesnici dobiti sve potrebne informacije i savjete.

Predsjednik Sindikata i Štrajkaškog odbora dr. Ivica Babić rekao je da kompromisna ponuda Vladi za povećanje plaća od 28 posto vrijedi do iduće srijede, nakon čega će se sindikat vratiti na početne zahtjeve za povećanje plaća od 45 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk, koji je do sada podržalo 90 posto liječnika trajat će, ističu u HLS-u, do ispunjenja zahtjeva za većim plaćama, zaštitom stečenih prava te potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora.

Bolnički liječnici započeli su štrajk 15. siječnja. Tijekom proteklog tjedna u bolnicama je pružan smanjeni opseg usluga bolesnicima a liječnici su štrajk podržali isticanjem sindikalnih bedževa.

Sindikat traži da plaće liječnika s položenim državnim ispitom iznosi dvije prosječne hrvatske plaće ili 7 tisuća kuna, a za liječnika specijalista dvije i pol prosječne plaće ili 9 tisuća kuna.

Vlada ne prihvaća sindikalne zahtjeve za povećanjem liječničkih plaća za 45 posto, već je spremna plaće u ovoj godini povećati 10 posto te osigurati više novca za plaćanje posebnih uvjeta rada i stimulaciju liječnika koji više rade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara