Danas počinje Berlinale

PRIKAZIVANJEM filma "Snow Cake", prvog od 19 filmova koji će se natjecati za nagradu Zlatni medvjed, u kojem glume Alan Rickman i Sigourney Waever, u četvrtak navečer počinje Berlinski filmski festival.

Film kojim se otvara festival je priča o Englezu koji živi u Kanadi i njegovoj vezi s autističnom ženom (Weaver) čija je kćer kao autostopistica poginula u njegovom automobilu kada je na njih naletio kamion.

Berlinale će biti obilježen glamurom jer se očekuje da će ga posjetiti nominirani za najveću filmsku nagradu Oscar George Clooney, Philip Seymour Hoffman i Heath Ledger, te Vin Diesel, Natalie Portman, Isabella Rosselini i Meryl Streep.

Na festivalu će biti prikazano najmanje pet filmova o nogometu, uoči svjetskog nogometnog prvenstva koje se ove godine održava u Njemačkoj, a među njima i "Offside" iransko djelo o ženskoj opsesiji najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

U sklopu Berlinala bit će prikazano 26 filmova od kojih 19 u natjecateljskom dijelu na kraju kojeg će biti dodijeljeni Zlatni i Srebrni medvjed u kategorijama za najboljeg redatelja i u glumačkim kategorijama.

Na festivalu će biti prikazan i film "Grbavica" bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev. To je film o samohranoj majci koja taji kćeri da je plod ratnih silovanja. U "Grbavici" u čijem je nastajanju sudjelovao i Jadran film glume i hrvatski glumci Semka Sokolović Bertok i Dejan Aćimović, a jedan od koproducenata je Igor Krpan.

Među filmovima kojima se posebno raduju kritičari su "A Prairie Home Companion" Roberta Altmana, te "The New World" Terrencea Malicka, njegov prvi film od "Tanke crvene linije" 1998.

"The Road To Guantanamo" o tri Britanca zatočena u američkom logoru već je digao prašinu iako se prikazuje tek u idući utorak.

Britanski glumac Ian McKellan i poljski redatelj Andrzej Wajda dobit će nagrade za životno djelo.

Berlinale će ugostiti i najnoviji film Roberta Benignija "The Tiger and the Snow", Claudea Chabrola i "Comedy of Power", te izvan natjecateljskog dijela "Wal-Mart: The High Cost of Low Price", "Bye Bye Berlusconi!", "One Way Boogie Woogie" i "37 Users for a Dead Sheep".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara