Danas počinje predizborna kampanja

NAKON što je Državno izborno povjerenstvo u srijedu zaprimilo ukupno 251 kandidatsku listu, u ponoć je danas i službeno započela predizborna kampanja za izbore 25. studenog.

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 235 stranačkih i 16 neovisnih lista te 71 prijedlog kandidata za zastupnike nacionalnih manjina. Na listama je ukupno 3.585 kandidata, a ako se uzme u obzir da Sabor može imati najviše 160 zastupnika, za svako zastupničko mjesto natječu se najmanje 22 kandidata.

Izborna promidžba počinje danas, a nakon toga odluka je na biračima, koji će na biračkim mjestima glasovati u nedjelju, 25. studenog, od 7 ujutro do 19 sati, a u nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i dan ranije.

Prve neslužbene rezultate Državno izborno povjerenstvo najavilo je dva do tri sata nakon zatvaranja birališta.

HDZ i SDP potrošit će najviše, slijedi ih koalicija HSS-HSLS

Nakon što su Državno izborno povjerenstvo, te nevladine udruge GONG i Transparency International prije tjedan dana pozvali sve stranke da ispune svoju zakonsku obvezu da do početka izborne promidžbe objave okvirne podatke o visini i izvoru sredstava koje će utrošiti za predizbornu kampanju, većina stranaka je to i učinila.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin napomenuo je kako stranke o troškovima kampanja trebaju izvijestiti javnost, a ne DIP, te savjetovao kako "to mogu učiniti putem medija ili na neki drugi način". Većina stranaka detaljnije planove o troškovima svojih kampanja objavila je na svojim službenim internet stranicama.

Prema dosadašnjim podacima, u predizbornu kampanju najviše namjerava uložiti HDZ ( 19,5 milijuna kuna), a slijede ga SDP (15,8 milijuna kuna), HSS-HSLS-PGS (oko 12 milijuna kuna), HSP (7,5 milijuna kuna), HSU (oko  2,5 milijuna kuna), IDS (2 milijuna kuna), a na posljednjem je mjestu DC s nešto manje od 1,5 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara