Danas privremeni prekid štrajka liječnika?

TREĆEG dana općeg štrajka liječnika Hrvatski liječnički sindikat (HLS) sazvao je izvanrednu skupštinu koja treba odlučiti o privremenom prekidu štrajka do odluke Vrhovnog suda, kojem se HLS žalio na odluku zagrebačkog Županijskog suda o zabrani štrajka.

Takav prijedlog Glavnog štrajkaškog odbora iznio je jučer novinarima predsjednik HLS-a Ivica Babić rekavši da je to odgovor HLS-a na pozive ministra zdravstva Nevena Ljubičića na socijalni dijalog.

HLS od Ljubičića očekuje konkretne prijedloge za rješenje spora, no on je jučer izjavio da Vlada ne može ponuditi ništa više od 10 posto dodatka na plaću za liječničku odgovornost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je uoči štrajka uredbom liječnicima osigurala 10 posto povećanja plaće, čime su one porasle između 500 i 850 kuna.

HLS to smatra nedovoljnim te traži primjenu Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe koji im je jamčio znatno veća materijalna i strukovna prava.

SKU je potpisan s bivšim ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom u prosincu, no Vlada ga je potom odbila primijeniti držeći ga nezakonitim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara