Danas referendum o prihvaćanju Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike

U organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) i Hrvatske liječničke komore jutros je počeo referendum liječnika i stomatologa o prihvaćanju Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU), koji je potpisan kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za djelatnost zdravstva, potvrdio je predsjednik HLSa Ivica Babić.

"Prema informacijama s terena, odaziv kolega je masovan", izjavio je Babić Hini. Najavio je da će rezultate referenduma među 11.000 liječnika i stomatologa objaviti u petak.

SKU, koji je Babić potpisao s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom, liječnicima i stomatolozima jamči godišnje povećanje plaća za 10 posto kroz idućih šest godina, čime bi one ukupno porasle oko 75 posto.

Potpisivanja SKU-a za liječničku i stomatološku djelatnost osporili su Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat medicinskih sestara zatraživši njegovo poništenje jer je protivan Zakonu o radu i zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da se radna prava uređuju GKU-om, a specifičnosti pojedinih struka aneksima tim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da je SKU sklopljen protuzakonito smatraju i četiri sindikalne središnjice koje su zbog toga privremeno zamrznule rad u GSV-u, sve dok njihovo stajalište nije potvrdila i Vlada.

Vlada je naložila Državnom odvjetništvu da podrži zahtjev dvaju sindikata o poništenju SKU-a, no ročište o tom predmetu još nije održano na zagrebačkom Općinskom sudu.

Taj je sud jučer odbio u međuvremenu podneseni prijedlog dvaju sindikata za privremenom mjerom zabrane referenduma, čime je dopustio njegovo održavanje.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara