danas se održavaju izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Jutros u sedam sati počeli su prvi izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje biraju samo pripadnici nacionalnih manjina.

Biračka mjesta bit će otvorena do 19 sati do kada oko 320 tisuća pripadnika 16 nacionalnih manjina može glasovati za članove vijeća ili predstavnike svoje manjine u županiji, gradu i općini.

S obzirom da izborna šutnja traje večeras do 21 sat tijekom dana objavljivat će se samo podaci vezani uz tijek izbora.

Državno izborno povjerenstvo najavilo je dvije konferencije za novinare na kojima će izvijestiti o tijeku izbora.

Nadležna izborna povjerenstva u županijama, gradovima i općinama moraju utvrdi rezultate izbora najkasnije 24 sata od zatvaranja birališta, što znači do sutra u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas su dežurna i tijela državne uprave nadležna za popise birača u sjedištima županija kako bi birači koji slučajno nisu uvršteni u izvod iz biračkog popisa za određenu manjinu mogli pribaviti potvrdu da su uistinu upisani u opći birački popis.

Naime, nitko tko nije upisan u birački popis neće moći glasovati.

Danas će podatke o nacionalnoj pripadnosti moći promijeniti samo birači koji su u popis upisani kao muslimani ako žele glasovati za bošnjačka vijeća ili predstavnike.

Cilj osnivanja vijeća nacionalnih manjina je unaprjeđivanje, očuvanje i zaštita položaja nacionalnih manjina, vijeća su neprofitna pravna osoba, a uz ostalo moraju biti obaviještena o svakom aktu tijela jedinica koja se odnose za zaštitu ljudskih i manjinskih prava. Tamo gdje nema vijeća njegovu funkciju obavljat će predstavnik manjine.

(Hina) ggrb sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara