DANAS SE ODRŽAVAJU MANJINSKI IZBORI

U Hrvatskoj se danas održava više različitih izbora na različitim razinama na kojima će pripadnici nacionalnih manjina birati vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama.

Dopunski i ponovljeni izbori za članove Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održavaju se jer je na izborima u svibnju prošle godine izabrano manje od polovice od 471 vijeća i 141 predstavnika nacionalnih manjina, a za neka vijeća nije izabran potreban broj članova.

S obzirom da sve nacionalne koje imaju pravo na izbor vijeća ili predstavnika nisu kandidirale svoje predstavnike, ni nakon ovih izbora neće biti izabrana sva vijeća i svi predstavnici.

Od 413 raspisanih izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama održat će se samo 162 izbora ili 39 posto za koje su istaknute kandidature.

Za sve vrste izbora predloženo je ukupno 1.514 kandidata.

Na birališta izlaze samo pripadnici nacionalnih manjina i to bošnjačke, bugarske, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, albanske, njemačke, romske, slovačke, slovenske, srpske, i talijanske manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U županijama birati ima pravo 149.379 birača, u gradovima 59. 564, a u općinama njih 18.947.

I za današnje izbore vrijede uobičajena izborna pravila, pa je tako i danas do zatvaranja birališta u 19 sati izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo tijekom dana objavljivat će samo podatke o odazivu birača, a nadležna izborna povjerenstva u županijama, gradovima i općinama izborne rezultate moraju utvrditi i objaviti u roku od 24 sata nakon zatvaranja birališta.

Vijeća nacionalnih manjina na razini županije imaju 25, na razini grada 15 i na razini općine 10 članova. Pripadnici nacionalnih manjina s malim udjelom u stanovništvu županije, grada ili općine biraju samo svog predstavnika.

Prema Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama radi unapređenja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu pripadnici nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem Vijeća ili predstavnika u jedinicama samouprave.

(Hina) xggrb ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara