Danas susret Abbasa i Meshala

PREDSJEDNIK palestinske samouprave Mahmoud Abbas danas je stigao u glavni grad Sirije, Damask, gdje će se susresti s Khalidom Meshalom, šefom političkog biroa Hamasa, i možda najbitnijim čovjekom te organizacije.

Abbas je već bio na razgovoru sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom, a sastao se i s ministrom vanjskih poslova Walidom Moallemom. Nakon oba razgovora utvrđeno je da su bili zadovoljavajući i progresivni, što zapravo znači da se na njima nije ništa dogovorilo.

Abbas je također ponovio da ne pristaje na uspostavljanje palestinske države s privremenim granicama, na što ga nagovaraju zapadni dužnosnici.

Susret Abbasa i Meshala bitan je utoliko što će pokazati postoji li mogućnost rješenja unutarnje palestinske krize ili slijedi li građanski rat. Meshal je prije nekoliko mjeseci optužio Abbasa da pokušava srušiti Hamasovu vladu, nakon čega su prekinuli sve kontakte.

Očekuje se da će glavne točke ovog pregovora biti mjesto ministra unutarnjih poslova i zajednička politika oko pitanja Izraela.

Hamas želi na mjesto ministra unutarnjih poslova staviti čovjeka iz svoje stranke, a Fatah želi da to mjesto upotpuni nezavisni kandidat.

Također, Hamas još nije pristao priznati Izrael i držati se dogovora koje je potpisao PLO, a Izrael (s kojim Fatah pokušava uspostaviti diplomatske odnose) kaže da je spreman davati ustupke, ali tek kad se dogodi ono što Hamas trenutno nije spreman napraviti.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara