Danas u Rusiji regionalni izbori

Danas u Rusiji regionalni izbori

DANAS se u u 14 oblasti i teritorija Ruske Federacije održavaju izbori za regionalne skupštine koje mnogi drže prvim ozbiljnim testom biračkog raspoloženja pred predsjedničke izbore sljedeće godine.

Danas se tako održavaju izbori u autonomnim republikama Dagestan i Komi, Stavropoljskom kraju, kao i Volgogradskoj, Lenjingradskoj, Moskovskoj, Murmanskoj, Omskoj, Orelskoj, Samarskoj, Tomskoj i Tjumenskoj oblasti Ruske Federacije, te - što je za promatrače političkih zbivanja najvažnije - u federalnom gradu Sankt Peterburgu.

Pored toga će stanovnici regije Čita te Aginsko-burjatskog autonomnog okruga u istočnom Sibiru na referendumu odlučiti o eventualnom spajanju u novi entitet.

Na izborima će moćo sudjelovati 31 milijun potencijalnih birača, a u 10 regija na valjanost izbora po prvi put neće utjecati birački odziv.

Očekuje se da će na izborima najbolje proći stranka Ujedinjena Rusija iza koje stoji predsjednik Vladimir Putin, a iza nje i dvije tradicionalne oporbene stranke - Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) i nacionalistička Liberalno-demokratska partija Vladimira Žirinovskog.

Osim te tri stranke, kandidate na svim regionalnim izborima je uspjela istaknuti jedino još Pravedna Rusija, koja okuplja umirovljenike, ali i podržava predsjednika Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su bili pod sjenom kontroverzi i optužbi da je Putinova vlada manipulirala izbornim pravilima nauštrb prozapadnih stranaka koje kritiziraju sadašnjeg ruskog predsjednika. Tako se "Jabloka", koja se u Jeljcinovo doba smatrala najliberalnijom od svih ruskih stranaka, nije uspjela kandidirati u Sankt Peterburgu - svom glavnom uporištu - navodno zbog nevažećih potpisa na kandidacijskim listama.

Ta i druge odluke su nedavno izazvali nasilne prosvjede na ulicama Sankt Peterburga.

U Rusiji će se krajem godine održati izbori za Državnu dumu, a sljedeće godine i izbori za predsjednika, odnosno Putinovog nasljednika, s obzirom da današnjem kremaljskom čelniku 2008. godine istječe posljednji ustavni mandat.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara