Danas u štrajku liječnici i srednje škole

VEĆINA liječnika u bolnicama normalno radi, dok liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne sudjeluju u štrajku. Nezavisni sindikat u srednjim školama Hrvatske organizira jednodnevni štrajk zahtijevajući povećanje plaća svima zaposlenima u srednjem školstvu.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) objavio je prve rezultate o odzivu na štrajk pristigle do 13 sati, koji pokazuju da liječnici u 34 hrvatske bolnice u cijelosti ili u velikoj većini podržavaju štrajk.

To znači da se pridržavaju uputa o smanjenom obimu posla te su na svoju radnu odjeću stavili sindikalne bedževe.

Sindikat navodi kako štrajk podržavaju svi liječnici u kliničkim bolničkim centrima Rijeka i Osijek, Kliničkoj bolnici Split, KB ´Sestre milosrdnice´, Klinici za dječje bolesti, Klinici za tumore, Klinici za infektivne bolesti ´Dr. Fran Mihaljević´ te Poliklinici za dišne bolesti Zagreb.

Stopostotni odziv liječnika zabilježen je i u općim bolnicama Šibenik, Virovitica, Čakovec, Varaždin, Sisak, Karlovac, Ogulin, Vinkovci, Zabok, Rovinj, Knin, Našice, Pakrac, Biograd, psihijatrijskim bolnicama Ugljan i Popovača te Lječilištu Topusko.

Slijede opća bolnica Pula (98 posto), zagrebačka Klinika za plućne bolesti Jordanovac (95 posto), Klinička bolnica Dubrava (85 posto), opće bolnice Koprivnica (85 posto) Bjelovar (80 posto), Zadar (70 posto), zagrebačka bolnica Sveti Duh (60 posto) te Klinička bolnica Merkur (50 posto).

Prema podacima, sa štrajkom bolničkih liječnika solidariziralo se i 80 posto liječnika osječkog doma zdravlja, te domovi zdravlja Varaždin i Pula, kao i 95 posto liječnika Doma zdravlja Željezničara.

Najveća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj Klinički bolnički centar Zagreb nalazi se u tzv. tihom štrajku, jer zbog organizacijskih teškoća nije mogla pravodobno organizirati štrajk.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) traži povećanje plaća za 45 posto, što znači da bi sadašnja prosječna mjesečna liječnička primanja koja s dodacima za staž, pripravnost i dežurstvo iznose oko 9.000 kuna porasla na oko 13.500 kuna, a to Vlada ne može prihvatiti, rekao je Vlahušić.

Predsjednik liječničkog sindikata: Štrajk podržalo 90 posto liječnika

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izrazio je zadovoljstvo rezultatima prvoga dana štrajka liječnika tvrdeći da ga je podržalo 90 posto liječnika.

´Očekujem da sutra podrška bude još bolja, iako će liječnici i dalje nastaviti raditi u smanjenom opsegu, u skladu s uputama sindikata´, rekao je Babić Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HLS-a dodao je da su se posjeti pacijenata bolnicama, po informacijama s terena, već danas značajno smanjili.

Ako do kraja tjedna ne dođe do sporazuma s Vladom o sindikalnim zahtjevima, idućega tjedna opseg poslova u bolnicama dodatno će biti reduciran, najavio je Babić.

Nastavnici traže 14 posto veće plaće

U jednodnevnom štrajku srednjih škola, koji je danas organizirao Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske sudjeluje oko 50 posto sindikalnog članstva, rekao je predsjednik sindikata Andrija Puljević.

Sindikalisti traže prosječno povećanje nastavničkih plaća za 14 posto, a nenastavnog osoblja 20 posto.

Po podacima pristiglim do 11 sati, u štrajku sudjeluje 191 srednja škola od ukupno 333 škola koje pokriva taj sindikat.

Od 12.060 članova sindikata štrajku ih se odazvalo 6.012, što Puljević ocjenjuje dobrim odazivom.

Temeljem neslužbenih dojava, Puljević procjenjuje da će se do kraja dana štrajku odazvati oko 80 posto članstva, budući da dosta škola radi u dvije smjene.

Najbolji odaziv zabilježen je u osječkom, istarskom, splitskom i brodsko-posavskom području, dok se nije štrajkalo u gospićkom, međimurskom, koprivničkom i varaždinskom području.

Nezavisni sindikat u srednjim školama štrajkat će od osam do 20 sati jer je Vlada ravnateljima povećala plaće čak 20 posto, nastavnicima samo za prosječno šest posto, dok su nenastavnom osoblju plaće ostale iste.

Ministarstvo: U štrajku 27,8 posto djelatnika

Po podacima Ministarstva prosvjete i športa, u današnjem štrajku u srednjim školama sudjeluje 3.402 djelatnika, odnosno 27,8 posto, što je dvostruko manje no što tvrdi Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

U prvoj je smjeni radilo 8.171 zaposlenih (66,9 posto), štrajkalo ih je 3.402 (27,8 posto), dok je s posla opravdano izostalo 649 zaposlenih (5,3 posto).

Radilo je 62 posto ustanova, djelomično ih je radilo 25 posto, dok se u 13 posto ustanova štrajkalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara