Danci otvorili kliniku u kojoj će besplatno dijeliti heroin

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

NAKON višegodišnjih rasprava, Danska je vlada odlučila otvoriti prvu kliniku u kojoj će se, pod liječničkim nadzorom, besplatno dijeliti heroin teškim ovisnicima. Tim potezom se, kako prenosi agencija AFP, Danska pridružila Njemačkoj, Nizozemskoj i Švicarskoj u kojima je također omogućeno propisivanje medicinskoga heroina, dijamorfina. U ovaj program su uključene osobe koje su toliko ovisne o heroinu da im tradicionalne supstance, poput metadona, ne mogu pomoći. Prema predviđanjima danske vlade i ministarstva zdravstva te skandinavske zemlje, klinika bi trebala heroinom opskrbljivati od 120 do 300 najtežih ovisnika, odnosno, samo jedan posto od ukupnoga broja ovisnika u Danskoj.

"Naš cilj nije da izliječimo heroinske ovisnike, nego da pomognemo onima koji nisu zadovoljni metadonom i damo im čist heroin, kako bi izbjegli bolesti i iskušenje da drogu nabave kriminalnim putem", izjavila je ravnateljica klinike Inger Nielsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danski parlament usvojio je zakon o distribuciji medicinskog heroina 2008. godine, ali je otvaranje klinike odgođeno dok Kopenhagen nije pristao biti domaćin programa.

Udruženje korisnika droge, koje predstavlja danske ovisnike, kritiziralo je ovo rješenje, jer korisnici programa moraju ići u kliniku dvaput dnevno, sedam dana u tjednu, da bi dobili svoju dozu. "To znači da živite kao zombi, bez mogućnosti da budete zaposleni, da studirate ili imate hobi", izjavio je prvi čovjek udruženja Jürgen Kjaer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara