Danci postavljaju balet o životu princeze Diane

Bivša svjetska plesačka zvijezda i bivši umjetnički ravnatelj Engleskog nacionalnog baleta Peter Schaufuss tvorac je modernog baleta o turbulentnom životu britanske princeze Diane.

Svjetska premijera baleta ´Diana - princeza´ održat će se u četvrtak u gradu Holstebro na zapadu Danske.

Od 1997. Schaufussova danska plesna družina napravila je više priredbi međunarodnog karaktera među kojima su bili baleti o pjevaču Elvisu Presleyju i čuvenoj britanskoj pop-skupini Beatles.

Dianu će glumiti britanska balerina Zara Deakin, dok će ulogu njezina bivšega supruga princa Charlesa preuzeti Sean Ganley. U priči se također pojavljuju kraljica Elizabeta, princ Philip i Charlesova družica Camilla Parker Bowles.

Glazbu za balet osmislili su britanski rock sastav The Cure i sir Edward Elgar te danski skladatelji Soeren Dahl i Kristian Borregaard.

Schaufuss, koji je 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća bio zvijezda u New Yorku ali i u moskovskom kazalištu Boljšoj, izjavio je da je baletna produkcija o princezi Diani nadahnuta njihovim poznanstvom. Upoznao ju je 1986. dok je bio umjetnički ravnatelj londonskog baletnog festivala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Doista je veliki izazov napraviti balet o tako globalno voljenoj ličnosti čiji je život završio ne tako davno na tragičan način. Za mene kao umjetnika zasigurno dosad najveći. No, jamačno se ne bih toga prihvatio da nisam znao kakva se osobnost krije u liku princeze Diane´, istaknuo je danski umjetnik i nekadašnji direktor Berlinskog i Danskog kraljevskog baleta.

Princeza Diana poginula je 31. kolovoza 1997. u automobilskoj nesreći u Parizu.

Ta je tragedija ubrzala Schaufussovu odlučnost da napravi balet o Diani koji sada opisuje kao odavanje priznanja njezinu životu i zalaganju u pomaganju siromašnih, bolesnih i nedužnih žrtava ratnih nedaća.

´To nije tek priča o njezinu životu´, kazao je Schaufuss koji je istodobno redatelj i koreograf predstave.

On očekuje da će balet o Diani krenuti uskoro na turneju po Danskoj i Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara