Dani hrvatskog filma u SAD

Amerikanci i predstavnici američke filmske industrije imaju prigodu vidjeti dostignuća hrvatske kinematografije na Danima hrvatskog filma koji se od 1. do 7. travnja održavaju u Los Angelesu i Santa Monici.

Dani hrvatskog filma otvoreni su u petak navečer filmom "Konjanik" Branka Ivande u prestižnom kino teatru "Egyptian Theatre" u Hollywoodu.

Nakon prikazivanja filma pred oko 400 gledatelja na njihova pitanja odgovarali su redatelj Ivanda i glavna glumica Zrinka Cvitešić.

Otvarajući Dane hrvatskog filma nazočne predstavnike američke filmske industrije, turističke djelatnike, predstavnike konzularnog zbora u Los Angelesu i američke Hrvate pozdravila je hrvatska generalna konzulica u Los Angelesu Sanja Bujas-Juraga.

"Cijeli ovaj zajednički hrvatsko-američki projekt osmišljen je kao prigoda za upoznavanje američkog gledateljstva s hrvatskom kinematografijom, poticaj Amerikancima da snimaju filmove u Hrvatskoj i možda otkupe hrvatske filmove za prikazivanje u Sjedinjenim Državama", rekla je Bujas-Juraga Hini u Washingtonu.

Organizatori ovog filmskog događaja su Američka kinoteka, CAMEO- udruga filmskih radnika američkih Hrvata i hrvatski generalni konzulat u Los Angelesu. Glavni pokrovitelj je hrvatsko Ministarstvo kulture uz Hrvatsku turističku zajednicu, rekla je Bujas-Juraga.

Posebni gost Dana hrvatskog filma je Branko Lustig, jedno od najvećih imena hrvatske filmske industrije koji je kao producent napravio izvanrednu karijeru i u Sjedinjenim Državama dobivši dva oskara za filmove "Schindlerova lista" i "Gladijator".

Lustig je uz pomoć video snimaka ukazao nazočnima na izvanredne ljepote Hrvatske i mogućnosti hrvatske filmske industrije koje stoje na raspolaganju inozemnim filmašima za snimanje filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetivši kako su u Hrvatskoj već snimljeni poznati filmovi kao što su "Limeni bubanj", "Vjetrovi rata" i "Sofijin izbor" pozvao je američke filmske radnike da se ponovno okrenu Hrvatskoj za ostvarenje svojih filmskih projekata, kazala je Bujas-Juraga.

Nakon otvaranja Dana hrvatskog filma u Los Angelesu ostali filmovi u sklopu retrospektive hrvatskoga filma bit će prikazani u Santa Monici u kinodvorani "Aero Theatre".

U subotu su na programu filmovi "Događaj" Vatroslava Mimice i "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka. Svoju nazočnost projekciji Vrdoljakova filma najavio je i hrvatsko-američki glumac Goran Višnjić koji u njemu igra glavnu ulogu, a u SAD-u kao i Hrvatskoj je najpoznatiji po američkoj televizijskoj seriji Hitna služba.

Do kraja retrospektive bit će prikazani i animirani filmovi Zagreb filma, "Rondo" Zvonimira Berkovića, "Lisice" Krste Papića, "Deveti krug" Franca Štiglica, "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića i "Kraljica noći" Branka Schmidta.

Projekciji Ostojećiva filma u četvrtak će nazočiti i Tom Labonge, vijećnik Los Angelesa, grada prijatelja hrvatskog Splita.

Predstavljanju hrvatskog filma u Hollywoodu prisustvovat će i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Neven Jurica.

Ovaj fimski događaj bio je u petak prigoda i za Nenu Komaricu, direktoricu predstavništva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, da govori o turističkim atrakcijama Hrvatske. Ona je podsjetila da je poznati američki izdavač turističkih vodiča Lonely Planet proglasio Hrvatsku za najbolju turističku destinaciju za 2005.

(Hina) xsl ydl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara