"DANI THOMASA BERNHARDA" OD 6. DO 8. STUDENOG U GAVELLI

Dramsko kazalište Gavella u koprodukciji s udrugom ETK Donadria iz Beča organizira "Dane Thomasa Bernharda" u Zagrebu, na kojima će predstaviti jednog od najvećih austrijskih književnika 20. stoljeća.

Svrha projekta - izložbe, predstave i simpozija posvećenih Bernhardu, bio je potaknuti interkulturalnu suradnju umjetničkih djelatnika na ovom prostoru, rekao je Nikolas Kinsky, direktor bečke ETK Donadria, na današnjoj konferenciji za novinare.

U atriju i gornjem foyeru kazališta "Gavella" 6. studenog otvorit će se izložba fotografija i manuskripata Thomasa Bernharda (1931.-1989.), koja daje kratki uvid u njegovu biografiju i književni rad. Izložba će biti otvorena do 6. prosinca.

Dan kasnije u "Gavelli" je središnji dio "Dana" - premijera predstave "Trg heroja", a u Goethe-institutu počinje dvodnevni simpozij o tom austrijskom dramatičaru i prozaistu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o jednom od najvažnijih Bernhardovih djela, režiser predstave David Mouchtar-Samorai (Bagdad, 1942.) rekao je da "Trg heroja" prati obitelj koja se vraća sa sprovoda židovskog profesora. Analiziraju zašto se ubio i govore o tome kako se Židovi osjećaju strano u sredini u kojoj žive, napomenuo je Samorai.

Odmah po praizvedbi u Beču 1988. "Trg heroja" je izazvao skandal i shvaćen je kao uvreda i napad na austrijsku državu jer Bernhard žestoko kritizira "pripojenje" Austrije Njemačkoj 50 godina ranije, kriveći za to austrijski narod o kojem govori kao o "šest i pol milijuna debila i manijaka".

Po riječima Nikolasa Kinskog, to je bio najveći skandal u povijesti austrijskog poslijeratnog kazališta, ne samo na kulturnoj sceni nego i među vodećim političarima koji su tražili da se premijera otkaže i da se autor progna iz zemlje.

Simpozij o Bernhardu organizira Goethe institut, Hrvatski P.E.N. Centar i Filozofski fakultet. Na njemu sudjeluje 15-ak germanista, teatrologa i prevoditelja iz Hrvatske, Austrije i Mađarske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara