Danska i Norveška pozivaju svoje državljane da napuste Siriju

Danska vlada pozvala je u subotu svoje državljane da odmah napuste Siriju, pošto su prosvjednici zapalili dansko veleposlanstvo u Damasku, a isto je napravila i vlada Norveške.

"Tražimo od svih Danaca da napuste zemlju", piše u priopćenju danskog ministarstva vanjskih poslova. "Položaj Danaca u Siriji pogoršao se ovih dana", dodaje se.

Ministarstvo je usto preporučilo da se ne putuje u Siriju.

Kako prenosi agencija Ritzau, danska vlada razmišlja o "političkim mjerama" kao odgovoru na napad na svoje veleposlanstvo u Damasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više desetaka prosvjednika, nezadovoljnih objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u danskom tisku, provalilo je u subotu u dansko veleposlanstvo, gdje su uništili urede, izbacili inventar na ulicu i zapalili zgradu, a zatim se uputili prema norveškom veleposlanstvu koje je doživjelo istu sudbinu.

I Norveška je u subotu pozvala svoje državljane da odmah napuste Siriju, priopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova.

"Mogu potvrditi da pozivamo Norvežane da napuste" Siriju, izjavio je za AFP Oeystein Boe, dužnosnik norveškog ministarstva nedugo nakon slične odluke danskih vlasti.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara