Danska i Španjolska odbacuju istrage o ratu u Iraku

DANSKI premijer Anders Fogh Rasmussen je odbacio u utorak mogućnost pokretanja istrage koju traži oporba o razlozima koji su motivirali ulazak Danske u rat protiv Iraka, poput onih koje su pokrenute u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji na temelju informacija njihovih tajnih službi.

"Za Dansku je situacija drugačija, naša odluka se ne temelji na izviješćima naših obavještajnih službi. To je bila politička odluka jer je dugogodišnje odbijanje Sadama Huseina da ne surađuje s Ujedinjenim narodima moralo imati posljedica", izjavio je on na konferenciji za novinare.

"Dopustiti vojnom diktatoru da ignorira odluke UN-a ne reagiravši bilo bi opasan znak tiranima i teroristima u cijelom svijetu da mogu nekažnjeno činiti što žele", ocijenio je liberalni danski čelnik, jedan od najvjernijih saveznika Washingtona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska ministrica vanjskih poslova Ana Palacio također je u utorak isključila pokretanje bilo kakve istrage u svojoj zemlji o izjavama vlade vezanim uz postojanje oružja za masovno uništenje u Iraku, ali socijalistička oporba zatražila je objavu izvješća obavještajnih službi.

Ana Palacio je objasnila odbijanje vlade da slijedi primjer istraga najavljenih u SAD -u i Velikoj Britaniji time da je "stajalište španjolske vlade uvijek, u svakom trenutku, bilo određivano na temelju podataka i konsenzusa koji su postojali u Ujedinjenim narodima", rekla je ona.

Ona je dodala da je "poznato da je u UN-u postojao konsenzus o potrebi razoružanja Sadama Huseina, što je zapisano u nekoliko rezolucija među kojima i u rezoluciji 1441", prenosi agencija Europa Press.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara