DANSKI PREMIJER PROTIV KOMISIJE S 15 POVJERENIKA S PRAVOM GLASA

Europska unija mogla bi do prosinca dogovoriti svoj budući ustav ako male zemlje članice EU uspiju progurati svoj zahtjev da svaka zemlja članica u Europskoj komisiji ima svog povjerenika, rekao je u utorak danski premijer Anders Fogh Rasmussen.

"Od vitalne je važnosti da sve zemlje članice budu jednako tretirane, uključujući i unutar Komisije", rekao je Rasmussen nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

"Ako uspijemo postići uravnoteženo rješenje o sastavu Europske komisije, ne isključujem mogućnost da Međuvladina konferencija (ICG) u prosincu završi s radom", rekao je.

Nacrt budućeg europskog ustava, koji je izradila Konvencija o budućnosti Europe, predviđa Europsku komisiju od 15 povjerenika s pravom glasa. Predviđaju se i povjerenici bez prava glasa kako bi svaka država imala svog predstavnika. Kako bi se osigurala ravnopravnost članica, predviđeno je rotiranje povjerenika, tako da bi svaka članica u određenom razdoblju imala povjerenika s pravom glasa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome se protive gotovo sve male zemlje buduće proširene Europe, njih gotovo 15, kao i sama Komisija.

Nakon ministarskog sastanka ICG-a u Luxembourgu u ponedjeljak, talijansko predsjedništvo Unije najavilo je da će uskoro predložiti kompromisno rješenje.

Jedan od prijedloga iznesenih na ICG-u predviđa 18 povjerenika s pravom glasa, što bi značilo da bi u Uniji od 27 članica svaka zemlja bila predstavljena u dva od tri mandata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara