Danski premijer Rasmussen pobijedio na izborima

DANSKI premijer Anders Fogh Rasmussen je kasno sinoć vladajuću desničarsku koaliciju proglasio pobjednicima jučer održanih parlamentarnih izbora u Danskoj, te osigurao treći po redu premijerski mandat.

Rasmussenovu koaliciju čini njegova Liberalna te Konzervativna stranka, a de facto partner im je desna anti-imigrantska Danska narodna stranka. U samoj Danskoj, međutim, koalicija nije uspjela osvojiti 90 mjesta nužnih za većinu u 189-članom Folketingu. Stoga se moralo čekati do danas ujutro da stignu rezultati iz danskih prekomorskih teritorija - Grenlanda i Farskih otočja - među čija četiri zastupnika su se našli glasovi podrške Rasmussenu.

Većina promatrača drži da bi Rasmussen - koji se smatra jednim od rijetkih europskih pristaša Bushovog pohoda na Irak koji je preživio na izborima - kabinet formirao i bez prekomorskih glasova, ali je ovaj rezultat svojevrsno razočaranje za ljevicu i Bruxelles, s obzirom da su se mnogi nadali kako će u vladu ući Nova alijansa - novostvorena centristička stranka koju vodi muslimanski doseljenik Naser Khader i koja je mogla smanjiti utjecaj euroskeptične i prema imigrantima neprijateljskih raspoložene Danske narodne stranke.

Nova alijansa je osigurala pet mjesta u Folketingu, uglavnom oduzevši dio biračkog tijela Rasmussenu. Međutim, to nije bilo dovoljno, a i Danska narodna stranka je osvojila jedno mjesto više nego 2005. godine.

Helle Thorning-Schmidt, predsjednica oporbenih danskih socijaldemokrata, je izjavila da će "Fogha pobijediti drugi puta".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara