Danski urednik želi objaviti iranske karikature o Holokaustu

FLEMING ROSE, urednik za kulturu danskog lista Jyllands-Posten koji danas uživa titulu najpoznatijeg imena u svijetu suvremenog novinstva, je izjavio kako pokušava stupiti u kontakt sa svojim iranskim kolegama kako bi stekao prava na objavljivanje karikatura o Holokaustu.

Pod Roseovim vodstvom je danski list u rujnu objavio dvanaest spornih karikatura koje prikazuju proroka Muhameda, a koje su posljednjih dana izazvale masovne i krvave proteste među muslimanima širom svijeta.

Iranski list "Hamshahri" je, reagirajući na čin koji mnogi muslimani drže uvredom svojih vjerskih osjećaja, odlučio od ponedjeljka objavljivati karikature u kojima se ismijava Holokaust.

U zakonodavstvima nekih zapadnoeuropskih država poricanje Holokausta se tretira kao kazneno djelo. U samom Iranu je, nedugo prije izbijanja kontroverze s karikaturama, bila incirana konferencija o kojoj bi se raspravljalo upravo na tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rose je u današnjem intervjuu CNN-u, izjavio kako će pokušati objaviti te karikature istodobno s iranskim listom.

Rose je, inače, prije nekoliko dana BBC-ju na pitanje žali li zbog odluke da objavi sporne karikature odgovorio kako žali isto onako kao što "žrtva silovanja žali zbog toga što je u mini-suknji došla u diskoteku u petak navečer".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara