Darwinova teorija evolucije vraćena u učionice

KOLEGIJ Ministarstva prosvjete i sporta Vlade Srbije u četvrtak je odlučio da se u nastavni plan za osmi razred osnovne škole vrati nastavna jedinica o teoriji evolucije Charlesa Darwina, potvrdio je zamjenik ministrice prosvjete Milan Brdar.

Brdar je izjavio novinarima u Vladi Srbije da je ministrica Ljiljana Čolić, koja je Darwina izbacila iz nastavnog plana, na službenom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica je iz nastavnih planova za osme razrede izbacila Darwinovu teoriju s objašnjenjem da je "Darwinova teorija dogmatska i da će odluka ostati na snazi sve dok se ravnopravno ne bude učila i ona po kojoj je Bog stvorio čovjeka i cijeli svijet". Nakon žestoke reakcije stručnjaka i javnosti, Ministarstvo prosvjete i sporta u utorak je priopćilo da je "porijeklo i razvoj ljudske vrste samo izostavljeno iz nastavnog plana za osmi razred, ali da učenici, ako žele, o tome i dalje mogu čitati iz udžbenika".

Zamjenik ministrice nije mogao reći da li će netko snositi odgovornost za skandal koji je izazvala ministrica svojom odlukom, a o kojem bruje i svjetski mediji, već je samo kazao da će o tome raspravljati Kolegij Ministarstva prosvjete i sporta.

Brojni pojedinci i nevladine udruge zatražili su ostavku ministrice Ljiljane Čolić, čije je jedino dosad dato objašnjenje odluke izjava "Glasu javnosti" od utorka: "Svaki ministar treba ostaviti pečat u svom radu, a ovo je moj pečat".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara