David Cameron: Državni multikulturalizam je promašaj

Foto: AFP

BRITANSKI premijer David Cameron je u svojem prvom govoru o radikalizmu i uzrocima terorizma kritizirao "državni multikulturalizam" kao promašaj.

Na konferenciji o sigurnosti u Njemačkoj je Cameron rekao da Velika Britanija treba "snažniji identitet" kako bi spriječila ljude da odu u bilo koji oblik ekstremizma. Najavio je kako će se Britanija snažnije postaviti prema grupama koje promiču islamistički ekstremizam.

Više snažnog liberalizma

Smatra kako bi Vlada trebala odbiti financiranje grupa koje promiču terorizam i zabraniti im širenje poruka na sveučilištima i u zatvorima. "Trebamo mnogo manje pasivne tolerancije iz posljednjih godina i mnogo više aktivnog, snažnog liberalizma", rekao je Cameron te zatražio da se objektivno sagledaju te grupe.

"Vjeruju li oni u univerzalna ljudska prava koja uključuju žene i ljude drugih vjera? Vjeruju li u jednakost pred zakonom? Vjeruju li u demokraciju i pravo ljudi na izbor svoje vlade? Potiču li integraciju ili separatizam", upitao je Cameron sa govornice te dodao kako se ta pitanja trebaju postavljati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara