Davos: Schroeder podržava plan za smanjenje afričkih dugova

Njemački kancelar Gerhard Schroeder podržao je u petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu britanski prijedlog da bogate zemlje smanje afrički dug, no nešto je rezerviraniji glede francuskog poziva da se uvede svjetski porez kojim bi se financirala borba protiv AIDSa.

Schroeder je upozorio na opasnost da na summitu G8 u srpnju bude iznesen "kaleidoskop prijedloga" za ispunjenje UN-ovih Milenijskih ciljeva, a da ni o jednom ne bude postignut dogovor.

"Pitanje je kako zapravo možemo financirati Milenijske ciljeve. Britanska vlada uskočila je i ovdje iznijela pravi prijedlog", rekao je Schroeder u govoru na Forumu u Davosu.

Britanski ministar financija Gordon Brown predložio je "Marshallov plan" za borbu protiv siromaštva, koji se temelji na ukidanju duga i udvostručenju pomoći siromašnim zemljama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog podržavaju sve četiri europske članice G7 (Italija, Francuska, Njemačka i Britanija) i još se čeka američka potpora.

Schroeder je također kazao kako bi Chiracov prijedlog uvođenja svjetskog poreza mogao biti jedan od načina za smanjenje afričkih dugova, no izrazio je sumnju da bi bogate zemlje pristale na takav porez.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara