DAVOS: VELIKI PROSVJEDI I SUKOBI S POLICIJOM

Tisuće prosvjednika protiv globalizacije suočile su se u subotu s jakim policijskim osiguranjem u Davosu, pokušavajući se probiti do mjesta gdje se održava Svjetski gospodarski forum i političkim čelnicima iskazati svoje protivljenje najavljenom američkom napadu na Irak.

Mnogi prosvjednici zaustavljeni su na kontrolnim policijskim točkama izvan Davosa, ali su se većim dijelom poslije pregrupirali na željezničkom kolodvoru u obližnjem Landquartu i sukobili s policijom. Glasnogovornik policije rekao je da su snage sigurnosti koristile suzavac i vodene topove, dok su prosvjednici bacali kamenje i grude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ostavite Irak na miru, zaustavite Busheve ratnike´, ´Protiv terora ´slobodnih´ tržišta´ neki su o natpisa koje su nosili prosvjednici u Davosu, a jedan neimenovani sudionik prosvjeda rekao je da su to ´bogati gadovi koji dolaze u Davos na četiri dana, razgovaraju o svjetskim problemima pola dana a ostatak vremena o tome kako da postanu još bogatiji´.

´Došao sam iz Berlina prosvjedovati protiv ovog novog pljačkaškog kapitalizma, ultra-imperijalističke politike u kojoj su se najmoćnije zemlje svijeta ujedinile kako bi slabim zemljama otele prirodna bogatstva - recimo, naftu Iraku - i njima onda platile ratove i razaranje´, rekao je kazališni redatelj Jochen Schemetzko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara