DC najavljuje program suzbijanja korupcije u Zagrebu

Predsjednica Demokratskog centra i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je na večerašnjoj tribini DCa o "Sprječavanju korupcije" da će ta stranka uskoro predstaviti program suzbijanja korupcije u Gradu Zagrebu.

DC je još lani izradio cjeloviti projekt suzbijanja korupcije u Hrvatskoj jer se, kako je kazala, o korupciji više ne smije šutjeti i promatrati kako Hrvatska raste na nepopularnoj ljestvici korumpiranih europskih država.

Ocijenila je da je upravo korupcija jedna od najvećih prepreka ulasku Hrvatske u EU, a ne razvoj gospodarstva ili Haaški sud.

Ministrica Škare-Ožbolt navela je kako je nakon kontrole u zagrebačkoj gruntovnici utvrđeno da ondje već godinama čeka 300.000 riješenih, ali neotpremljenih predmeta koji su se konačno počeli slati građanima.

S tim u vezi postavila je pitanje je li se možda čekao novac građana za pravo na upis vlasništva.

"Korupcija u Zagrebu blokira život i razvoj, poduzetništvo i gospodarstvo i opasno spušta razinu morala, a diže razinu nezadovoljstva građana", rekla je ministrica pravosuđa, dodavši kako "ispada da za svaku uslugu građani moraju plaćati - dozvolu za gradnju, mjesto u bolnici, prijemni ispit".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je i da oni koji se protiv toga ne bore, nisu zaslužili da budu čelnici gradova i županija, i navela primjer zagrebačkog SDP-a i HNS-a koji su se međusobno prijavljivali policiji i USKOK-u, ali ne zbog rješavanja problema u gradu, već zbog međusobne diskvalifikacije.

Sudjelujući na tribini kao dio auditorija, Tomislav Jelić, gradski zastupnik Hrvatskog bloka, koji je otkrio aferu Srećka Ferenčaka s prodajom zemljišta, pozvao je ministrici Škare-Ožbolt neka pozove na odgovornost državnog odvjetnika Mladena Bajića u čijoj su ladici, kako tvrdi, još deseci prijava vezanih za stanje u Gradskom poglavarstvu.

Ministrica je odgovorila da će se puno ozbiljnije početi raditi te da će stalno iznositi podatke o korupciji u Zagrebu.

Iznijela je i podatak da u Hrvatskoj nije naišla na ozbiljniju presudu o korupciji, već na samo nekoliko i to zbog mita od 300 kuna, rekavši kako će nastojati to ubuduće promijeniti "oštrim kažnjavanjem pojedinačne, a uništavanjem sustavne korupcije".

(Hina) xbdj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara