DC o stajalištu prema iračkoj krizi trebalo je postići konsenzus u Saboru

DEMOKRATSKI centar (DC) smatra da je prije nego je potpisana izjava zemalja Vilniuske skupine trebalo postići konsenzus u Hrvatskom saboru o stajalištu Hrvatske prema krizi u Iraku, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik stranke Mate Granić.

Ustvrdio je kako bi položaj Hrvatske bio mnogo bolji da je Vlada u stajalištu o tome pitanju bila fleksibilnija.

Granić je naglasio kako DC nije mijenjao stajalište o iračkoj krizi - da treba poštivati međunarodni poredak i odluke Vijeća sigurnosti UN-a te da u tom okviru treba postići savezništvo Europske unije i SAD-a.

Osvrnuvši se na jučerašnju zajedničku sjednicu saborskih odbora za unutarnju i vanjsku politiku, zamjenica predsjednika DC-a Vesna Škare-Ožbolt rekla je kako se na sjednici načelno raspravljalo i da nije bilo govora o mogućim scenarijima razvoja krize, niti kako će se Hrvatska prema njima postaviti. ´Hrvatska u priču ulazi nepripremljena´, smatra Škare-Ožbolt i dodaje kako je DC tražio da se Hrvatska pripremi za mogući razvoj događaja te da Hrvatski sabor i Vlada stalno razgovaraju o tome.

U DC-u pitaju uvodi li Vlada ponovno kriterij političke podobnosti jer ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego potpredsjednika DC-a Radovana Fuchsa, unatoč tomu što ima sve potrebne kvalifikacije te potpori Znanstveno-nastavnog vijeća i Upravnog vijeća Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, nije imenovao na mjesto ravnatelja te ustanove, nego je bez obrazloženja poništio natječaj. Stoga DC najoštrije prosvjeduje protiv takve nedemokratske odluke koja Hrvatsku udaljuje od Europske unije u trenutku kad kani podnijeti molbu za prijam u EU, rekao je Granić.

To pokazuje da Hrvatska još nije demokratska, iako to premijer Ivica Račan tvrdi, jer kriterij očito nisu sposobnost i stručnost, nego podobnost, drži Škare-Ožbolt i traži da se ministar Flego i Vlada očituju o tom slučaju.

Sam Fuchs je rekao kako očito nije prihvatljivo da visokopozicionirani dužnosnik jedne oporbene stranke bude imenovan ravnateljem Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara