De le Brosse o instrumentalizaciji medija za projekt velike Srbije

FRANCUSKI stručnjak za medije Renaud de la Brosse u utorak je na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavio svjedočiti o instrumentalizaciji medija u projektu stvaranja jedinstvene srpske države.

De la Brosse, profesor na Sveučilištu Reims, izradio je za Tužiteljstvo ICTY-a izvješće o dugogodišnjoj propagandi na prostoru bivše SFRJ pod nazivom "Mediji u srcu jugoslavenskog rata", praćeno analizom televizijskih i novinskih priloga.

U izvješću se navodi da je optuženi Milošević koristio medije za nacionalističku propagandu kako bi pred građanima opravdao stvaranje države unutar čijih bi granica živjeli svi Srbi.

Francuski stručnjak objašnjavao je metode stigmatizacije Hrvata i Bošnjaka, "manihejskim" nazivljem koji su srpski mediji koristili na pripadnike njihovih oružanih snaga kao što su "ustaše, ustaški bojovnici, borci džihada, muslimanski ekstremisti i slično".

U haškoj sudnici emitirani su prilozi TV Beograd i TV Pale u kojima

navodni svjedoci govore o "stravičnim pokoljima Srba, masakriranju ranjenika, raskomadanoj djeci u tavama za pečenje, Tuđmanovim koljačima iz crne legije, logorima, noževima, etc."

Izneseni su i primjeri propagande vezane uz bombardiranje Sarajeva i Dubrovnika u kojima se navodi da je "požar Nacionalne knjižnice u Sarajevu insceniran kao i paljenje guma u Dubrovniku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vlasti u Srbiji i Crnoj Gori bile su upoznate s pogubnom ulogom svojih medija u širenju nacionalističke i vjerske mržnje", rekao je De la Brosse, koji je naglasio da je Milošević potpuno kontrolirao propagandni stroj, postavljao urednike, redigirao priopćenja, birao vijesti i njihov redoslijed.

Istaknuo je i značajnu ulogu supruge optuženog, Mire Marković, koja je, kako je rekao, "u svojim člancima u beogradskoj Dugi točno najavljivala što će se dogoditi".

Renaud de la Brosse i drugog je dana svog iskaza naglasio ulogu Dobrice Ćosića u toj propagandi, predstavljajući ga kao "bivšeg predsjednika SRJ i povijesnu figuru srpskog nacionalizma".

Emitiran je TV prilog u kojem Čosić objašnjava kako je "Srbija žrtva genocidne zavjere".

Dobrica Čosić jedan je od tvoraca Memoranduma SANU iz 1986., koji je poslužio kao ideološki okvir Miloševićeve političke platforme za stvaranje jedinstvene srpske države, a tvrdilo se da ga je Milošević tretirao kao "Sveto pismo".

Kao primjer instrumentalizacije optužba je predočila i uputu medijima iz 1999. prema kojoj se pripadnike OVK mora nazivati "teroristima, bandom i kriminalcima" a snage NATO-a "agresorima".

Milošević je u protuispitivanju tvrdio da je svjedočenje De la Brossea u "u funkciji demonizacije Srba" i nabrajao navodne razloge zbog kojih cijelo izvješće treba diskvalificirati.

U srijedu će protiv Miloševića svjedočiti bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji će govoriti o okolnostima raspada vladajućeg Saveza komunista i SFRJ 1991. i izbijanju rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara