De Michellis: Jadran treba pretvoriti u europsko more

JADRAN je potrebno pretvoriti u europsko more, rekao je bivši talijanski ministar vanjskih poslova Gianni De Michellis u razgovoru za tršćanski list "Piccolo" od nedjelje, pozvavši istodobno talijansku diplomaciju na odlučniju inicijativu za proširenje Europske unije na cijelu balkansku regiju.

"U talijanskom je interesu da cijela balkanska regija bude dovedena u logiku europskih integracija, u situaciju u kojoj ne nestaju samo kopnene granice već i morske. Kad i Hrvatska uđe u EU, logike i perspektive cijelog Jadrana dobit će potpuno novo svjetlo", kaže De Michellis, koji se, kako piše "Piccolo", zalaže za Jadran kao "europsko more".

De Michellis je rekao da je o potrebi talijanske inicijative za proširenje EU-a i na ostale zemlje jugoistoka Europe razgovarao s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Farnesina (sjedište talijanske diplomacije) mora ponovno u svoje ruke uzeti kompletni balkanski dossier, pošto se o njemu više nitko ne brine, kako bi se riješila još otvorena pitanja u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori i na Kosovu, a radi omogućavanja proširenja europske integracije i na te prostore", rekao je De Michellis.

"Ja sam potpuno naklonjen održavanju dobrih odnosa s novom hrvatskom vladom. Sve perspektive suradnje trebaju biti ocijenjene ne kroz optiku zaštite nacionalnih interesa, već kroz usuglašavanje", zaključuje De Michellis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara